I dag stannar vår satsning SN på plats till i Stavsjö, en kilometer från gränsen till Östergötland. I en tid när de gamla bruken inte längre bär bygder spelas framtidens melodier ofta i moll. Så var det även för Stavsjö. Trots att E4:an, en nord-sydlig infrastrukturell pulsåder, gör avstånden till såväl Norrköping som Nyköping – och för all del även Stockholm och Linköping – något mer bekväma.
Skolan lades i malpåse 2007 i väntan på större barnkullar. I den senaste skolorganisationen förklarades den mer bryskt som nedlagd. Likväl är skolbyggnaden i dag del av framtidstron. Det lokala utvecklingsbolaget Kiladalens utveckling, ägt och drivet av engagerade invånare i Stavsjö- och Ålbergabygden, har tagit över fastigheten. Skolhus, gymnastiksal, garage och 13 500 kvadratmeter tomt, inklusive isrink, ska komma bygden till nytta. Bolaget har blivit det verktyg som länge har saknats för att ge orter som Stavsjö kraft att påverka sin framtid.
I dag är Stavsjö ett praktexempel på nytänkande by- och bygdeutveckling. Det började med ett projekt för lokalt driven landsbygdsutveckling – finansierat av länsstyrelsen – där nyckelorden är lokalt driven. Underifrånperspektivet styr. Bredband har knutit den nya tidens globala motorvägar till orten. En digital lanthandel – byggd på ett samarbete med en stormarknad i Norrköping – ger nära matservice på en ort där det har varit svårt att få en ensamstående butik att klara sig.
Etableringen av ett asylboende i det gamla hotellet gav Stavsjöborna en chans att höja rösten, inte bara i mötet med Migrationsverket utan också med kommun och landsting. Det är länge sedan Stavsjö har nämnts så ofta i så optimistiska sammanhang.
Invid motorvägen vill vägkrogen bygga ut. Det borde vara en tidsfråga innan det börjar föras en seriös debatt om ge barnen i de första årskurserna chans att gå i skola igen på hemmaplan. Under tiden kommer skolan att vara en distriktssköterskemottagning två dagar i veckan. Dessutom hålls här undervisning i så kallad migrationssvenska, ett lokalt initiativ riktat till de asylsökande som placerats på orten. Alla som vill bo och verka i Stavsjö ska känna sig välkomna.
En utmaning blir att få det lokala företagandet med i de pågående utvecklingsprocesserna. Boende- och byggmöjligheter behöver få mer uppmärksamhet. Att vara på gränsen mellan två län är inget lyckokast när många behöver pendla söderut över gränsen. Bussar är sällsynta, kollektivtrafikpendling mycket svårt och tågen susar förbi. Bara motorvägen ger kraft.
Mest av allt är det invånarna själva som är kärnan i utvecklingen. Utan det målmedvetna arbete som lagts ned av engagerade krafter för att visa på en plats som vägrar att tyna i tysthet, hade inte så många kunnat stoltsera med det goda exempel som Stavsjö nu är.