Bredare band med tillväxten

I vårbudgeten gör regeringen en stor satsning på bredband och service till landsbygden. Det är goda nyheter för många mindre företag.

Ledare2014-03-28 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Fiberledningarna som gör den digitala världen tillgänglig är detsamma som mil efter mil med livskraft till de delar av Sverige där receptet tillväxt genom urbanisering inte fungerar. Den som försöker utveckla hela Sverige inser raskt att bredbandslösa miljöer har särskilt svårt att göra sig gällande.

Företag och invånare förväntas i allt större utsträckning kunna kommunicera digitalt. Det gäller privata och offentliga tjänster samt myndighetskontakter. En inloggning hos Försäkringskassan sparar tid – och ärenden kan ofta hanteras snabbare – jämfört med en plats i telefonkön.

Enligt regeringens förslag förstärks landsbygdsprogrammet totalt med 2,8 miljarder kronor fram till 2020. Allt som allt betyder detta en fördubbling av de resurser som läggs på bredbandsutbyggnad de kommande åren jämfört med tidigare. Programmet samfinansieras av staten och EU. Eftersom unionen drog ned sin andel i senaste budgeten ökar statens insats. Till skillnad från Socialdemokraternas föreslagna ettårsutryckning, har Allianspartierna nu en finansiering för hela perioden fram till 2020.

Storleken på landsbygdsprogrammet avgör ingalunda allt. Det viktiga är vad man gör med pengarna. Målet är att minska framtidens behov av stödprogram. Ett bredbandsnät som når fler människor och större ytor är därför värdefullt på många sätt. Fler områden får större tillväxtkraft än i dag. För många mindre samhällen med aktiva fiberföreningar är det en kick-start för framtiden.

Företagen utanför storstäderna har en jämförelsevis hög vilja att växa, enligt organisationen Företagarnas mätning. Många av dessa företag är små, men med potential att bli större. Just internettillgången lyfts fram som ett stort hinder.

Under Alliansens tid i regeringsställning har det skett en drastisk förstärkning av bredbandstillgången. I dag kan Sverige ståta med en topplacering inom EU. Likväl krävs det mer än så.

Bättre bredband är inte enbart en fråga om företagande och fler jobb. I liberal anda handlar det också om större möjligheter till bildning och personlig utveckling. Fler människor kan tacka ja till exempelvis distansstudier. Vi behöver inte resa till kursen eftersom den hålls i vardagsrummet. Vi ser en framväxt av storskaliga internationella kurser via nätet, så kallade Mooc (Massive Open Online Course). Dessa är ofta gratis, knutna till högskolor och universitet. Det blir en digital förstärkning av en svensk tradition med lokala studiecirklar och folkbildning för alla.

Den massiva bredbandsutbyggnaden lär säkert beskrivas som Centerpartiets särskilda köttben, i en förhandling där regeringen har lagt huvuddelen av reformutrymmet på högre kvalitet i skolan. Fast det här hänger egentligen ihop. Tillsammans med en bättre skola driver bredbandsutbyggnaden på för 
ett starkare företagande- och kunskapssamhälle.