Dags för en bred bostadsuppgörelse

Den svåra bostadsbristen blir i allt högre grad ett problem för hela landet. Det behöver byggas mer i Sverige och förmedlingen ­behöver bli mer transparent och rättssäker.

Ledare2014-01-23 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

SN rapporterade nyligen om den bristen på bostäder i Nyköping. Det är ett genomgående problem. Länsstyrelsen konstaterar i sin årliga rapport om bostadsläget att fler bostäder behövs i hela Sörmland, särskilt hyreslägenheter. Bostadsbristen är inte enbart ett Stockholmsfenomen längre, även om det fortfarande är mest akut i huvudstaden.

Såväl konjunkturrapporter som samhällsanalytiker pekar ut svårigheterna med att hitta bostad som ett av Sveriges stora tillväxthinder. Den svenska modellen för bostadsmarknad, med mycket bostadsrätter, reglerad hyresmarknad och komplicerade byggregler har gett oss en del otrevliga konsekvenser.

Svenskarna är högt belånade eftersom det enklaste sättet att få en bostad är att köpa sig en. Men även då måste man lösa frågan om kontantinsats. Detta har gjort att unga med ärvda, eller från föräldrar lånade, pengar gynnas eftersom det är så svårt att bli rik på eget arbete i Sverige med dagens inkomstskatter. Även om du har en relativt bra lön.

Vidare så har regleringen av hyror skapat en marknad där pris och efterfrågan inte kan samspela. Det spelar mindre roll vad man kan betala, eftersom man fram tills mycket nyligen ändå inte fick ta ut den verkliga kostnaden vid andrahandsförmedling. När pengar slutar vara en faktor börjar hyresvärdar titta efter andra, än mindre sympatiska faktorer, så som etnicitet, kön och bakgrund.

Vi bör ta en funderare på vad vi egentligen tycker är det största problemet. Att vi har marknadshyror och att vissa bostäder då kommer vara för dyra för vissa att bo i. Eller dagens system, där pengar blir mindre relevanta och att det därför blir andra faktorer som spelar roll. Där en ambitiös ung invandrarman har otroligt svårt att hitta bostad även om han arbetar hårt och tjänar mycket. Oöverskådliga köer och diskriminering blir följderna.

Hur vi än vrider på det behöver det byggas mer. Mer av marknadshyror skulle sätta fart på företagens vilja att satsa på hyresrätter. Om kommunernas planmonopol försvann skulle det inte bli lika enkelt för dem att stoppa byggen så fort de misstycker. Mer uppluckrade byggregler skulle innebära att vi fick alternativet att exempelvis bygga lägenheter även utan parkeringsplatser.

Utredare och forskare, företrädare från både höger och vänster, näringsliv och intresseorganisationer är överens om att Sverige behöver bygga mer. Det är dags för en bred politisk uppgörelse. Särskilt viktigt är det för dem som står längst bort från kontaktnät och gräddfiler.

Hanna Marie Björklund