Dålig framtidstro eller rödgrön oro?

Sveriges tillväxt är lägre än väntat och samtidigt sjunker hushållens och företagens förväntningar på ekonomin. Det stundande valet och en eventuell rödgrön regering skapar oro.

Ledare2014-08-01 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Förväntningarna på ekonomin sjunker visar Konjunkturinstitutets senaste konjunkturbarometer för juli. Det är den privata tjänstesektorn och hushållen som främst står för nedgången. Och Sveriges ekonomi växer svagare än väntat. Företagens investeringar och export hänger inte med, medan hushåll fortsätter att spendera pengar på bostäder.

Sveriges ekonomi har växt med 1,9 procent jämfört med motsvarande period förra året. Hushållen står för största delen av BNP-ökningen, medan företagen noterar att lager inte minskat lika mycket som föregående år.

Trots en mycket svagare tillväxt än väntat är Sveriges ekonomi stark, men det är kanske lite oroande att en utplaning syns, samt att minskade förväntningar också syns. Det säger givetvis något om vad som är att vänta för den närmsta tiden. Vad är då orsaken? Oroligheter i världen kan vara en. Oro för svårigheter att låna pengar till bostadsköp en annan. Svenskarnas ökade skuldsättning diskuteras flitigt och amorteringskrav för bolån är på tapeten.

Men förmodligen är det den politiska situationen som är den största orsaken till de minskade förväntningarna på ekonomin. Privat tjänstesektor är en del som skulle drabbas hårt vid ett regeringsskifte i september, vilket mycket pekar emot. Och det är just där förväntningarna sjunkit mest. Det är alldeles uppenbart att många företag drar sig för att investera, och drar ned på sin framtidstro. Kanske höjs restaurangmomsen tillbaka till 25 procent från nuvarande 12 procent. 
Det är klart att förväntningarna sjunker i restaurangbranschen. Kanske försvinner RUTw- och ROT-avdragen. Det är klart att framtidstron hos företag inom städ- och byggbranschen minskar. Kanske höjs 
arbetsgivaravgiften för unga igen. Det är klart att alla de företag som anställt unga på rådande villkor får ta sig en funderare.

Tråkigt för företagen, men bra för människorna och välfärden? Nja, tveksamt. Hushållens ekonomi skulle också drabbas av en rödgrön politik. Diverse höjda skatter ger mindre i plånboken, och mindre som kan spenderas för att hålla i gång en stark ekonomi med starka företag. I stället för att vår välfärd finansieras av framgångsrika företag till följd av vår konsumtion, kommer välfärd finansieras av skattepengar som tas direkt ur plånboken. Det drabbar dig som måste ändra din livsstil, det drabbar våra företag som kanske måste skära ned på sin verksamhet; säga upp nyanställda ungdomar. Till vilken nytta? Under Alliansens år har intäkterna till välfärden ökat rekordartat, till skillnad mot vad många påstår. Trots stora skattesänkningar har skatteintäkterna ökat till följd av ökad sysselsättning, ökade löner och mer framgångsrika företag.

Valet i september är enkelt. Vill du behålla det extra du fått i plånboken som valfritt kan spenderas, samtidigt som lokal företagsamhet gynnas och välfärden ges mer intäkter? Eller vill du att pengarna försvinner direkt från plånboken till statskassan, utan att företag får chansen att vara välfärdens motor genom skapade arbetstillfällen?