Khaled Harara är rappare och politiskt engagerad. När han framträdde på hemmaplan med ett politiskt budskap greps han och fängslades. I Gaza får bara det styrande Hamas åsikter torgföras. Harara som har en bakgrund inom PLO tvingades till tystnad.
I dag bor han tillfälligt i Göteborg. Där kan han åter fritt framföra sin musik och sina texter – tack vare ett fristadsstipendium. Göteborg är en av åtta svenska kommuner som har upprättat ett samarbete med organisationen Icorn (International Cities of Refuge Network) för att ge förföljda författare skydd. Under två år får stipendiaten möjlighet att fritt och öppet både skriva och torgföra sina åsikter.
Med orden bryter han förtrycket mot avvikande åsikter i Gaza. Förtryckaren förlorar. Med sitt framträdande i Sverige påminner han oss samtidigt om situationen i Gazaremsan samt att rättigheter som yttrandefrihet eller politisk frihet aldrig kan tas för givna.
Den senaste tiden har frågan om att vara fristadskommun väckt stor uppmärksamhet i såväl Gävle som i Örebro. I den ena kommunen var det de lokala Moderaterna som fick för sig att överklaga majoritetens beslut om att bli en fristadskommun. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) reagerade med bestörtning och riktade skarp kritik mot sina partivänner. För kulturministern – och för många andra – är det större värden än krasst ekonomiska som omfamnas och bejakas med ett fristadserbjudande. Gävlemoderaterna fastnade vid kalkylatorn.
Det går förstås att ifrågasätta om det är rätt att värna fritt skapande på det sätt som fristadskommunen är organiserad. Den som ser det som ett socialbidrag tappar bort sig. Erbjudandet ska formas som ett stipendium på två år. Därmed blir det också tydligt vad fristaden går ut på. Det är ett skydd från förföljelse och förtryck, ett bejakande av yttrandefrihet och konstnärskap.
Nu var Moderaterna i Gävle ingalunda ensamma om en njugg inställning till fristaden. I Örebro, styrt av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna, gjorde majoriteten tummen ned. Men sedan fick den kalla fötter när debatten rullade i gång. En av Kristdemokraternas företrädare förklarade att man "inte förstått hur omfattande den här frågan är".
Fristadsreformen följer inga blockgränser. Av de åtta kommuner som i dag ingår i systemet är hälften Alliansstyrda, hälften rödgröna. Ytterligare tre kommuner är på väg in. Det kan mycket väl bli fler. I Nyköping har Folkpartiets motion om att bli fristadskommun för förföljda författare eller andra kulturutövare väntat på svar sedan hösten 2012. Ta upp den på nytt. Låt detta bli föremål för en blocköverskridande samsyn. Fortsätt att bejaka öppenhet, motverka förtryck och stå upp för konstnärlig och politisk frihet.