Regeringen verkar ha valt ut bostadsfrågan som sitt första stora reformområde att ta tag i med hårdhandskarna. Det är lagom kontroversiellt och med stor potential till belöning. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) kom med en artikel i förra veckan som lite uppvärmning. I går kom uppföljningen. På en pressträff meddelade regeringen att man ska ge ett riktat bidrag på 3,2 miljarder per år för främst byggande av små hyresrätter.
En dag tidigare, under tisdagskvällen hade beskedet kommit att man sänker Rot-avdraget från 50 till 30 procent. I ljuset av utspelen går det att dra slutsatsen att regeringen vill göra en omfördelning. Socialdemokraterna och Miljöpartiet höjer skatten på när folk gör egna renoveringar hemma, vilket är vad Rot ofta används till, för att få in mer skatteintäkter som kan ges som bidrag till mer byggande av så kallad allmännytta.
Ur ett rödgrönt perspektiv så är den här omfördelningen logisk. Höj skatter på de som är etablerade och köper tjänster – för att kunna lägga mer pengar på sådant som man tror kommer de mest medellösa till del. Det är inte osympatiskt att vilja stötta de svagaste. Frågan är dels om det verkligen kommer att fungera på det önskade sättet och dels varför S och MP har varit för fega för att stå för detta under höstens valrörelse.
Det är för det första inte säkert att bidragen till allmännyttan kommer fungera som regeringen önskar sig. Bostadsbolagen är välgödda och knappast i behov av ännu mer statliga subventioner. Mycket av problemet ligger ute i kommuner och länsstyrelser, med att få loss mark att bygga på och att få igenom en detaljplan. Det avhjälps inte nödvändigtvis av subventioner. Och systemet bakom med hyresreglering kommer att vara kvar.
Till detta ska läggas frågan om värderingar. Att Socialdemokraterna står för att ta mer från medelklassen för att i vilket fall ha som syfte att kunna ge till de fattigaste, är inte i sig så förvånande. Men regeringen verkar fortfarande vara rädd för medelklassens reaktioner. I valrörelsen lovade man dyrt och heligt att inte sänka Rot-avdraget. Nu gör man det ändå.
Vore det kanske inte bättre om man varit öppen och ärlig med den här omfördelningen från början? Och om Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu anser medelklassen kan betala mer till det allmänna, varför rör regeringen då fortfarande inte ränteavdraget? Det är en av de större medelklassubventionerna som vi har i samhället i dag.
Att sossar är sossar är inte så konstigt, men det är synd att de inte stod upp för det från början. Då hade väljarna fått mer ärlig och rak information om vad alternativen stod för i valrörelsen. Om de två regeringspartierna verkligen tror på effekterna av sitt förslag, då borde det inte varit några problem att vara raka och öppna med det från början.
Hanna Marie Björklund