På torsdag ska regionförbundet ta beslut om länstransportplanen. Miljöpartiets toppduo i Oxelösund skickade i gårdagens SN en råsop på debattplats mot regionförbundets företrädare (SN 4/12). Kritiken är inte utan poänger. Problemet är att inget parti är tillräckligt suget på att ta fajten för TGOJ-banan.
De flesta inblandade, även politikerna, ser nog kopplingen mellan Ostlänken, en ny station vid Skavsta och möjligheterna med den räls som finns från Oxelösund förbi Stigtomta och Vrena mot Flen och Eskilstuna. En daglig rälspendling som länkar Stigtomta och Oxelösund med Skavsta/Nyköping är alltså ingen utopi – och det kunna lösas utan att godstrafikens transportbehov till främst SSAB blir lidande.
TGOJ-banan erbjuder en möjlighet att få mer persontrafik på räls till en investeringskostnad på ungefär 50–60 miljoner. Förutsatt att driften går ihop och det är just passagerarunderlaget som det ofta sätts frågetecken för. Därför borde den efterfrågan studeras närmare utifrån de framtida förutsättningarna. Hellre det än att bara anta att det blir svårt.
Här finns en faktor till. Regeringen har beslutat att bygga Ostlänken, men först när bygget har startat vågar alla verkligen räkna med det. Miljarderna är intecknade för framtiden, men det är trots allt ett val nästa år. Är det då läge att ropa efter mer skattepengar till kransutbyggnaden av järnvägen i Sörmland? Här kan alltså finnas ett politisk-strategiskt motiv att begränsa kravlistan för att säkra Ostlänken. Det betyder krasst sagt att det blir buss och inte tåg mellan östra och västra Sörmland.
I måndags höll för övrigt Miljöpartiet och Centerpartiet en debatt i Nyköping mellan riksdagsledamöterna Gunvor G Ericson (MP) och Roger Tiefensee (C). Där berättade Tiefensee att striden om höghastighetsbana eller inte för Ostlänkens del verkar luta åt en högre hastighet än det som ursprungligen var tänkt. Kostnadsskillnaderna jämfört med vad man får för pengarna, menar Tiefensee, talar för att Trafikverket lär förorda en högre maxhastighet. Dessa beslut påverkar när den nya stambanan kan stå klar i östra Sörmland – och det påverkar även kopplingen till TGOJ-banan.
Alla är förstås inte bara strategiskt ointresserade av den där tvärbanan genom Sörmland. Några är övertygat ointresserade. Katrineholms ledning avfärdade häromdagen helt persontrafik på den rälsen. I ett mail till övriga regionförbundets förklarade de att: "Vi i kommunledningen i Katrineholm, Göran Dahlström (S) och Lars Härnström (M) har inte för avsikt att driva frågan om persontrafik på TGOJ-banan."
Det största motståndet mot TGOJ-banan finns sedan länge hos de två stora partierna. Intresset för att knyta samman länet med räls är begränsat. Så länge övriga partier i Sörmland inte är överens om vad de vill, förblir TGOJ-banans entusiastiska förespråkare ropande röster i öknen.