Den glömda arbetslösheten

Gästledare: Arbetslinjen kan bli bättre. Det kräver ett ökat politiskt intresse för de högkvalificerade jobben och för arbetslösheten bland akademiker.

Ledare2014-04-28 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

När experter försöker förutspå valets viktigaste frågor så hamnar sysselsättningen ständigt i topp. SCB har visat att i stort sett vid samtliga riksdagsval sedan 1979 så har just sysselsättningen har varit den viktigaste eller näst viktigaste frågan för väljarna. Just för att det är en så pass viktig fråga behöver diskussionen om sysselsättning och arbetslöshet bli bredare och mer nyanserad. När man följer debatten blir det allt mer uppenbart att det i Sverige finns en glömd arbetslöshet. I debatten framkommer en bild av att de arbetslösa främst är personer som inte gått gymnasiet eller som saknar fullständiga betyg. Det finns en annan arbetslöshet som verkar närmast bortglömd. Det handlar om arbetslösa med en eftergymnasial utbildning. Att det är lättare att få ett arbete om man har en eftergymnasial utbildning är visserligen sant, men det är långt ifrån en mirakelmedicin. 

Enligt Sacos arbetsmarknadsdata var hela 118 600 personer inskrivna på arbetsförmedlingen i februari 2014 som hade en eftergymnasial utbildning på minst två år. Problemen stannar inte där. Även bland de med en högre utbildning som har ett arbete så finns det problem. Bland de som har läst en högre utbildning och arbetar är det många som har ett arbete som de är överutbildade för. Det här leder till en undanträngning av personer med lägre utbildning och en minskad tillväxt, eftersom välutbildad kompetens inte tas tillvara tillräckligt. Det här är problem som oppositionen inte förstår och problem som regeringen inte har reagerat på. Det behövs tydliga reformer för kvalitet i högre utbildning. Det krävs en politik skapar förutsättningar för fler högkvalificerade jobb.

Debatten om kostnaderna för att anställa är för Alliansens del strategiskt viktig. Oppositionens skattehöjarpolitik är oförklarlig och felaktig, men Alliansen måste visa att den ser arbetslöshetens nyanser. Ska arbetslinjen vara fullständig så räcker det inte att enbart diskutera problemen för de som har låg utbildning och står längst ifrån arbetsmarknaden. Det gäller att se både den som hoppade av skolan vid 15 års ålder och den som har 15 års utbildning. Arbetslinjen är framgångsrik, men kan bli bättre. Ingen politisk doktrin är fulländad.

Framgångsrika 
politiska rörelser 
måste vara beredda 
att förnya och uppdatera sin bild av 
samhällsproblemen.

Hannes Hervieu

förbundsordförande Centerstudenter