Den löfvenska kompromissen

Stefan Löfvens regeringsombildning är klar. Resultatet är fler ministrar som delar på samma områden och personval byggda på interna hänsynstaganden.

Ledare2016-05-26 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Från och med 11.00 i går onsdag har Sverige en ny regering. Efter Åsa Romson och Mehmet Kaplans avgångar och Miljöpartiets djupa kris var det dags för Stefan Löfven att avslöja hur det nya styret för landet ska se ut.

En minister fick gå, utöver de redan avhoppade miljöpartisterna. Kristina Persson (S) förlorade sitt uppdrag som framtidsminister, ett uppdrag som hon har skött tämligen i skymundan och där dessutom en ny möjlig skandal var på uppsegling efter att medier grävt fram att hon anställt gamla vänner och kollegor. Persson kommer inte att vara saknad.

I stället blev det tre nya namn som gjorde entré. Peter Eriksson, det tidigare språkröret, blir ny bostads- och digitaliseringsminister. Möjligen var han en kompromisskandidat i stället för Maria Wetterstrand, den tidigare språkrörskollegan, som mycket väl kan ha tackat nej till samma post. Hon var omtyckt och sedd som en pragmatisk mittenpolitiker. Eriksson har inte samma pondus, men ledde MP tillsammans med Wetterstrand och förknippas starkt med den tiden.

Ett problem är att Eriksson även blir digitaliseringsminister, eftersom han verkar ha vare sig intresse eller kunskap om denna viktiga framtidsfråga. Detta när uppdraget behöver tas på största allvar. Eriksson har inte varit i närheten av debatter om digital omvandling. Förhoppningsvis kan han ta tag i frågor som hur vi bygger ut infrastrukturen i glesbygd, miljöpartist som han är, men risken är att han inte kommer att göra någon större skillnad. Dessutom lär den akuta diskussionen om bostadsbyggande med all säkerhet kräva majoriteten av hans tid och uppmärksamhet.

De andra nya ministrarna är en socialdemokrat och en miljöpartist som får EU- och handelsfrågor respektive miljöfrågan. Det nyvalda språkröret Isabella Lövin (MP) blir inte ny miljöminister, i stället får hon kombinera ansvaret för klimat och bistånd.

Ny miljöminister blir Karolina Skog. Den nytillsatta handelsministern Ann Linde (S), senast statssekreterare åt inrikesminister Anders Ygeman (S), anses ha ett gott rykte internationellt. En viktig del av uppdraget blir att förhandla TTIP, frihandelsavtalet mellan USA och EU.

Helhetsintrycket av Löfvens nya regering är att den är en kompromiss mellan de olika viljorna i regeringen. Miljöpartiet fick behålla sina poster som tröst efter den senaste tidens skandaler – och möjligen som morot till fortsatta uppgörelser. Dessutom fördelades många ansvarsområden om mellan ministrarna. Vi har nu tre ministrar inom utbildning och två inom miljö – något förvirrande och oklart varför. Väljarnas perspektiv verkar inte ha vägt särskilt tungt. Det är positivt att några i den nya uppställningen verkar vara kompetenta personer som kan greppa sina områden. Men det ändrar inte på känslan av att hanteringen av interna stridigheter och intriger har spelat större roll för Löfvens val än medborgarnas intressen. Hanna Marie Björklund