Den stora utmaningen

Ny regering och nytt styre av Sverige innebär ny politik. I en global värld där stora teknikskiften är att vänta blir utmaningen för politiken nu att inte stå allt för mycket i vägen.

szef6ef3.jpg

szef6ef3.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-09-18 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Sverige har bytt regering, Stefan Löfven och Socialdemokraterna kommer leda landet och de har en rad utmaningar framför sig. Det finns några som kan nämnas särskilt, arbetslösheten, infrastruktursatsningarna, den offentliga sektorns storlek. Runt hörnet lurar dock något större, den där för politikerna oändligt jobbiga frågan om vad Sverige ska vara och bli. Inte bara i morgon utan även om tio, femtio år.

Förändringstakten i världen är mördande och 1900-talets lösningar på 1900-talets problem kommer inte hjälpa Löfven och S om de vill att Sverige ska behålla en framskjuten position globalt. Likt svenska politiker en gång i tiden fick lov att acceptera reklam-tv när tekniken gjorde det möjligt att gå runt lagstiftningen och därmed tvinga fram förändring står nu hela västvärlden inför samma typ av omvälvning på många plan.

Den tunga välfärdsnationalstaten med hårt reglerad arbetsmarknad och höga trösklar in, med ett välfärdssystem som är anpassat för fasta anställningar och bevakade dörrar med tillstånd och regleringar kan på sikt inte överleva morgondagens möjligheter. Taxibolaget Uber går sin egen väg runt fackens monopol på allt fler marknader, Spotify föddes ur en ny musikbransch där skivbolagen inte längre kunde kontrollera nya digitala flöden. Ny teknik skapar nya bolag som inte behöver den gamla världens dörrvakter. Likt skråväsendet rasade samman när den moderna marknadsekonomin erövrade världen kommer nya utmanande situationer att uppstå inom kort, och som samhälle måste vi fundera över hur vi vill hantera detta faktum.

Än så länge är det svårt att känna någon större entusiasm för att Sveriges nya ledning kommer bli den som möter och förstår våra nya utmaningar. Det ska fortfarande vara rätt till heltid, mindre flexibilitet och en mer sammanpressad lönestruktur. Det ska vara större offentlig sektor och få tendenser till att våga tänka nytt kring exempelvis socialförsäkringar. Men det kanske är ett lika naturligt faktum att strukturförändring kommer som att politiken är hopplöst dömd att släpa efter. Det bästa man kan göra är att åtminstone inte stå för mycket i vägen, samt att erbjuda bra grundläggande infrastruktur för att alla medborgare ska kunna ta del av den nya ekonomin.

Ett konkret tips som S gärna får ta till sig är att inte stoppa Centerpartiets nya "en dörr in"-förslag för företag. Att allt pappersarbete ska kunna skötas digitalt via en enda inloggning är bra politik för morgondagens systemskifte, därför bör den genomföras.

Hanna Marie Björklund