Det Àr lÀttare att slita isÀr Àn att hÄlla ihop

Ny Timbro-vd fÄr försöka reparera skador av eget agerande.

Nog finns det politiker som har försökt att motverka borgerlig splittring, men inte Moderata ungdomsförbundet under Benjamin Dousas ledning.

Nog finns det politiker som har försökt att motverka borgerlig splittring, men inte Moderata ungdomsförbundet under Benjamin Dousas ledning.

Foto: Björn Lindgren/TT

Ledare2020-05-18 05:02
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Den avgÄende MUF-ordföranden och tilltrÀdande vd:n för tankesmedjan Timbro Benjamin Dousa ser helt korrekt en borgerlighet i spillror. Han har bidragit till detta.

Efter senaste valet ledde regeringsförhandlingarna till att borgerligheten slets isĂ€r samtidigt som Alliansen rĂ€mnade. Januariavtalet blev en slutpunkt pĂ„ 15 Ă„r lĂ„ng tid av gemenskap. PĂ„ kort tid slets mycket isĂ€r. 

Nog finns det politiker som har försökt att motverka splittring, men inte Moderata ungdomsförbundet under Dousas ledning. Rubrikerna Ă€r talande: ”Det gĂ„r inte att lita pĂ„ Centerpartiet och Liberalerna” (Dagens SamhĂ€lle 18/1), ”Centerpartiet Ă€r varken gröna eller höger” (SvD 14/10-19), ”Centerpartiet Ă€r inte lĂ€ngre företagsvĂ€nligt” (Dagens SamhĂ€lle 27/9-19). 

I sitt ledarskap har han varit en aktiv i en moderat kampanj för att öka avstĂ„ndet till Centerpartiet – det största gröna, liberala partiet inom januariavtalet. Å andra sidan har han inte bidragit till de mest hĂ„rdföra, enkelspĂ„riga tonlĂ€gena om invandring och integration frĂ„n moderat hĂ„ll. I sin bok Snöflingorna faller över Husby har han förvisso satt fingret pĂ„ problemen med kravlös integration, men Ă€ven utanförskapets faktiska underlĂ€ge i mötet med systemen och privilegierna pĂ„ insidan.

Nu ska Dousa fĂ„ konservativa, liberaler och socialliberaler att samsas. Det blir inte lĂ€tt, om Ă€ven de januariavtalsvĂ€nliga delarna av Centerpartiet och Liberalerna ska fĂ„ plats. MotsĂ€ttningarna mellan de krafter som vill kasta asylrĂ€tten över bord – och de som ser asyl som en individuell rĂ€ttighet, Ă€r pĂ„ allvar. MotsĂ€ttningarna mellan de konservativa som högljutt applĂ„derar populismens antiliberala slagord – och de liberaler som ser alla konservativa som inkrökta, murbyggande nationalister, Ă€r ingen dagslĂ€nda. Det Ă€r ideologiska tecken i tiden.