Det är skillnad på kött och kött

LRF-protesten utanför Gripenskolan väcker känslor. Det är inte kamp mot vegetariska måltider, utan mot folkvaldas dubbelmoral i synen på kött.

Ledare2014-01-30 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Om ingen lyssnar, höj rösten. Det är vad LRF i Nyköping har gjort. Ingen kan klaga på uppmärksamheten. Risken är att protesten, att servera burgare på den köttfria dagen, missuppfattas. För den allätande allmänheten är det viktigt att budskapet träffar rätt.

Att bjuda på kött en köttfri dag provocerar, men LRF är inte emot att eleverna äter vegetariskt. Då skulle det bli bondeprotester varje gång det serverades pannkaka, raggmunkar eller tomatsoppa. Det är i stället en kritik mot att kommuner som Nyköping drar alla djurhållare över en kam. Ekobonden utanför Nyköping möts oförtjänt av samma anklagande finger som den som på annan plats i världen stressuppföder djur – för maximal avkastning med minimal miljö- och djurhänsyn.

På den här ledarsidan har vi tidigare skrivit att den köttfria dagen är ett ovanifrån-projekt som ställer eleverna inför faktum, inte något engagerar dem i frågans djup och nyanser. Det är helt okej att servera offentliga måltider utan kött. Vegetabilier har generellt sett lägre klimatpåverkan än kött, men exempelvis risodling anses ha stor påverkan på klimatet. Om syftet med köttfritt är något annat än att skapa motsättningar måste det föras en diskussion om vad som är bra mat, säker mat, klimatvänlig mat. Den som där inte förmår att göra skillnad på kött och kött gör utveckling och djurskydd en stor otjänst. Vår konsumtion av kött producerat med höga krav – oavsett ursprungsland – kan gott öka jämfört med i dag, samtidigt som vår totala köttkonsumtion bör minska.

Svenskt jordbruk har sina klimatutmaningar, exempelvis vad gäller användning av konstgödsel och kraftfoder. Men det gäller att se de stora skillnaderna.

Medlemmarna i Lantbrukarnas riksförbund i Nyköping är inte enbart köttproducenter. De levererar ägg, mjölk, rotfrukter, grönsaker och mjöl. Regelverket är omfattande för den som vill producera mat i Sverige. Stränga lagar ökar kostnaderna för varje produkt. Det gäller även mat som producerats i andra länder med motsvarande regelverk. Lantbrukare som följer lagen och klarar alla ingående inspektioner får svårt att konkurrera med lägsta pris.

Det är ett vägval som svenska lagstiftare har gjort. Tanken är att vi ska äta dyrare mat som har producerats med högre krav.

De som stiftat lagarna har ansvar för att kraven upprätthålls även när kommuner och landsting serverar lunch till barn, sjuka och äldre. Därför blir det en logisk krock när en kommun bestämmer sig för att stänga ute allt kött en dag i veckan - av klimatskäl - samtidigt som det i övrigt är fritt fram att servera kött och vegetariska produkter som producerats i miljöer med lägre krav på bekämpningsmedel, på antibiotika och så vidare. Så länge billigast alltid går före bra är detta en politik som främst slår ut ansvarstagande jordbruk och jobb inom förädlingsindustrin.

Den här veckan har det talats mycket om mat – och sörmländsk mat i synnerhet. Det är bra. För det spelar roll.