Det är skönt när myter krossas

Fotbolls-VM har dragit igång, men det är inte fler pappor än vanligt som tar ut föräldraledigt för det. Det är bra att en av ojämställdhetens myter krossas.

Ledare2014-06-13 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Fotbolls-VM är igång i Brasilien. Många pappor har plockat ut föräldraledighet till sommarmånaderna. Men det ena beror inte på det andra.

Det är bra att Försäkringskassans statistik krossar myten om män som är hemma mer för sporten på tv än för sitt barns skull. Sommaren är en underbar tid för att ägna åt sitt barn – och garanterar ett minne för livet. Men vare sig världsmästerskap, olympiska spel eller älgjakt får ovanligt många män att ta föräldraledigt. Försäkringskassan lägger tacknämligt nog till att myndigheten inte lägger sig i vilka tv-program som föräldrarna väljer att titta på (TT 12/6).

Jämställdhetsdebatten tenderar ibland att måla ut män som okänsliga strukturfigurer, dömda att följa en patriarkatets instruktionsfilm. Därför behövs vettiga motbilder.

Fäder har precis som mödrar ett stort engagemang i sina barn. Tro inget annat. Papporna tar däremot ut en för liten del av föräldrapenningen för att det ska vara jämställt. Och fördelningen av hushållsarbetet hänger ihop med fördelningen av föräldraledigheten. Men det går sakta åt rätt håll.

Gruppen föräldrar som delar jämställt på föräldrapenningdagarna nästan trefaldigats på drygt två mandatperioder, enligt Försäkringskassans rapport De jämställda föräldrarna (2013). Utbildning spelar en stor roll. Föräldrar med jämförelsevis hög utbildning delar mer jämnt på dagarna än andra. När mamman har högst utbildning är den effekten som tydligast. Allt fler studerar i dag vidare, särskilt unga kvinnor. Ett mer jämställt uttag av föräldraledighet väntar.

Könsnormer bedöms vara den starkaste faktorn bakom det ojämställda uttaget av föräldradagar. Om kvinnors ställning på arbetsmarknaden kan jämställas med mäns – löne- och karriärmässigt – får det positiva jämställdhetseffekter även i familjelivet.

Andra faktorer påverkar, om än inte lika mycket som normer och utbildning. En är skillnader i inkomst. Risken för ett stort hack i familjeekonomin gör det så lätt att tumma på målet om att dela lika. Den nuvarande jämställdhetsbonusen är alltså rätt tänkt, men många föräldrar har inte ens koll på att den finns. När dagarna delas helt lika får familjen nämligen en bonus på 13 500 kronor, automatiskt utbetalad. Krånglet har minskats radikalt. Det är inte fy skam, men bonusen måste utnyttjas för att ge effekt.

En tänkbar reform vore att öronmärka ytterligare en månad för respektive förälder – uppfordrande men fortsatt flexibelt. Även om det minskar familjens beslutsmakt. Föräldraförsäkringen ska underlätta kombinationen arbetsliv och familjeliv. Det ska ge barnen en bra första tid i livet. Det kräver inte bara ett jämställt uttag, utan också att ersättningsdagarna faktiskt används.