I dag stannar vi i serien SN på plats till i Aspa. Orten Aspa och socknen Ludgo är landsbygd i ordets rätta bemärkelse. Den lilla tätorten ligger i korsningen mellan väg 223 och vägarna mot Ripsa och Ludgo, omgiven av åkrar och av skog. Det är en plats med anor. I Aspa låg Rönö härads tidigaste tingsplats och medeltidens kungliga Eriksgata gick där igenom. Sannolikt var det en viktig kultplats långt innan kristendomen kom att dominera i Norden.
Aspa av idag är förknippat med äldreboendet Rönnliden och den lokala macken, en känd knutpunkt som nyligen har fått nya ägare. Lokalt kämpar invånarna med att få ihop tillräckligt många intresserade hushåll för att kunna få bredband till bygden.
Det är inte så vanligt längre med att kungar och drottningar reser genom bygden på turné mellan landets kungliga slott. Inte heller fälls det några domar på Aspa löt längre. Desto mer vanligt är det fälls vilt. Svenska Jägareförbundet har sin kursgård och sitt nationella kansli vid närbelägna Öster Malma. I en tid där jaktfrågor i nyhetsflödet nästan enbart verkar handla om vargrevir, tamdjursangrepp och skyddsjaktsbeslut, tål det att påminna om den värdefulla samhällsinsats som jägarna står för.
Vargen må få de stora rubrikerna och för många gårdar är vargangrepp förvisso ett uppenbart hot mot verksamhetens långsiktiga överlevnad. Men jaktfrågor handlar om så mycket mer. Bara en ansvarstagande viltvård gör det möjligt att få jordbruk, tamdjursuppfödning och skogarnas vilda djur att samexistera utan alltför allvarliga incidenter. Vilda djur som finns naturligt i landet ska bevaras i livskraftiga, hållbara bestånd. Ibland fredas djuren, ibland jagas de. Inte bara för att begränsa skadorna på växande gröda eller minska hotet mot betande tamdjur. Det handlar också om att hålla nere risken för viltolyckor i trafiken. När det blir för mycket vilt får vi mer problem än vi anar.
Den kanske viktigaste viltvårdsfrågan är hur vi ska kunna begränsa den svenska vildsvinsstammens tillväxt och utbredning. Så sent som ifjol tog länsstyrelsen beslut om att vildsvinsstammen behöver minska i Sörmland. Vildsvinen ses numera som naturliga inslag i närmiljön, men skadorna som följer på dess utbredning behöver begränsas och motverkas. Det krävs också att köttet kan göras mer tillgängligt för den öppna marknaden och tas tillvara i så stor utsträckning som möjligt. Vilt är bra mat. En ökad tillgång vore bra för exempelvis de offentliga köken. Vildsvinskött är närodlad mat med låga klimatpåverkande utsläpp. Slaktkostnaderna behöver minska och distributionsleden stärkas.
För att det här ska fungera krävs också jägare. Vi talar om en stor ansvarstagande folkrörelse, där många ideella timmar läggs på det som i förlängningen är samhällsnytta. En ansvarstagande viltvård bidrar till öppna landskap och en ökad biologisk mångfald, precis som jordbruket. Sådant som det finns gott om i trakterna av Aspa.