En Centerledare måste älska uppmärksamheten

Frågan som andra partier kräver svar på får vänta. Men räkna kallt med att Anna-Karin Hatt gärna står i fokus som ny Centerledare, utan att ge bort mer än hon behöver.

Anna-Karin Hatt är valberedningens förslag till ny partiordförande för Centerpartiet.

Anna-Karin Hatt är valberedningens förslag till ny partiordförande för Centerpartiet.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2025-04-14 14:15
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Centerpartiet lär inte omfamna Sverigedemokraterna med en ny partiledare. Det blir inget kramkalas med Vänsterpartiet heller. Den frågan behöver inget svar nu, ändå.

Huvuduppdraget är att visa vad Centerpartiet vill, vad Sverige behöver och hur detta ska komma på plats. 

Anna-Karin Hatt är på väg att bli den fjärde kvinna som leder Centerpartiet, den tredje under 2000-talet. Att, som hon gjorde, först tacka nej till partiledarskap – och sedan säga ja, det är ju annars en socialdemokratisk paradgren. Minns Göran Persson, Mona Sahlin och Stefan Löfven. 

Men den här gången var det folkrörelsen som stammar ur Bondeförbundet. LRF:s vd Anna-Karin Hatt, som så tydligt tackat nej så sent som i början av april, klev fram inför kameror och mikrofoner. 

undefined
Inre turbulens gjorde att Muharrem Demirok valde att avgå som partiledare för Centerpartiet. Den splittringen måste Anna-Karin Hatt nu se till att få bort.

Det var nog vad partiet och den gröna, liberala mitten behövde i det här läget. En etablerad ledare, även utanför politiken, med vana att stå i fokus och ta plats. Efter turbulensen som ledde till Muharrem Demiroks avgångsbesked i februari är detta vad Centerpartiet har sökt. Inre splittring är en mardröm för ett fyraprocentsparti.  

När hon tackade nej så sent som i början av april kom en tydlig kollektiv suck av besvikelse. Det ekade i Centerleden: Voffo gör hon på detta viset?  Det verkar valberedningen ha vänt till argument som lockade henne tillbaka. Att vara efterlängtad.

Hon skulle aldrig ha tackat ja utan en ramstark uppslutning. Allt detta går tillbaka till kampen om partiledarposten 2011. Då vann Annie Lööf, inte Anna-Karin Hatt. Ingen vill förlora en sådan fajt två gånger. 

undefined
I valrörelsen 2014 var Anna-Karin Hatt, då it-minister i Alliansregeringen, förstanamn för Sörmlandscentern. Därefter blev hon vd för Almega och sedan LRF. "En närvarande, engagerad och modig ledare, som verkligen brytt sig om både uppdraget och människorna i det", säger LRF:s ordförande Palle Borgström i en kommentar.

Den här gången landar hon väl i de egna leden – med ett kraftigt förstärkt cv. Som minister lämnade hon politiken efter valet 2014. Då var hon Sörmlandscenterns förstanamn till riksdagen, men utan att komma in. Därefter blev hon vd för Almega, följt av sex år som vd och koncernchef för Lantbrukarnas Riksförbund. Det sistnämnda är ju en extra fjäder i Center... ja, hatten.

Nu gäller det att sända de signaler som krävs i vår tid. Det krävs en politisk agenda som säkrar ett livskraftigt näringsliv med fler i arbete. Utvecklingen i hela landet måste lyfta. Vi behöver en klimatpolitik som går i rätt riktning igen. 

Utanpå allt detta finns en ännu tyngre roll: att stå stadigt inför yttre hot i en mycket osäker tid. Den säkerhetspolitiska situationen kan allvarligt och kraftigt förvärras på kort tid. Samhällsekonomin behöver hopp och framtidstro. Uppbyggnaden av Sveriges totalförsvar kostar enorma pengar och kräver enormt mycket.

Vi måste få till ett mer robust samhälle som håller ihop när allt annat skakar. Det är från land och stad till diplomati och brigad ett sammanhängande uppdrag. 

Om detta kommer Anna-Karin Hatt att snabbt avkrävas på svar, inte minst från de egna väljarna.

undefined
Ett robust totalförsvar, hopp i samhällsekonomin och trygghet i en svår tid - de ämnena står högst upp för Centerledningen att kliva fram i.