Det lokala nyhetsvärdet

TV4 skrotar sina lokala sändningar. Det är ett led i en besvärlig utveckling.

Ledare2014-04-15 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Mediebranschen är i förändring. Företagen som lever på att förmedla nyheter och annonser till sina kunder i ett område, söker ständigt det bästa sättet att organisera sin verksamhet utifrån sina ekonomiska resurser. Det påverkar landets tidningar och nu även den reklamfinansierade televisionen.

140 av 165 arbetstillfällen försvinner på TV4:s lokala stationer. Redaktionerna i Gävle, Halmstad, Kalmar, Karlskrona, Karlstad, Norrköping, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Västerås, Växjö och Örebro läggs ner. TV4 anser att den lokala journalistiken kostar mer än den smakar.

I en debatt i Sveriges Radios program P1 Morgon (10/4) var tidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta mycket kritisk. Hon hävdade att den lokalt förankrade journalistiken är den viktigaste för medborgarna och den viktigaste för demokratin. Argumenten är starka. Det är den nära vardagen som berör människor mest och tydligast.

En rikstäckande kanal med public service-ambitioner som TV4 ser det inte längre som lönsamt att vara lokalt relevanta utanför storstäderna. Detta sker samtidigt som många lokaltidningar blir allt mer varierade i sitt utbud. Det är inte längre något ovanligt att lokaltidningar förmedlar nyheter i form av rörlig bild.

Tidningar som SN har blivit mediehus, mycket mer än en tryckt morgontidning. Lokaltidningen kan i dag erbjuda filmade inslag och direktsändningar om och från händelser av stor vikt i närområdet. Det gör att konkurrensen ökar om tittarna. Kampen om annonspengarna hårdnar. Förändringarna i mediebranschen handlar om så mycket mer än bara TV4:s vägval.

Lokal journalistik kostar pengar. Det tog lång tid innan lokaltidningarna insåg att betalande prenumeranter måste ha en tydlig fördel även när de läser nyheterna på nätet. Mediehusen har det senaste året tydligt börjat gynna sina trogna kunder. Materialet som är tillgängligt utan kostnad har begränsats. Förhoppningsvis kvarstår också insikten om värdet av det lokala. Artiklar, inslag och kommentarer som ofta ingen annan har.

TV4 är förvisso inte i någon ekonomisk kris, men lägger hellre kraften i nyhetsbevakningen på att konkurrera med Sveriges Televisions större nyhetsprogram, Sveriges Radios rikssändningar och rikstäckande tidningar. All centralisering har sitt pris.

Det blir färre röster som dagligen bevakar och skildrar det som sker utanför storstäderna. Bilden av vardagen blir tunnare. Risken är att de stora riksmedierna slåss allt hårdare om att vara mest relevant i storstadsdebattens absoluta epicentrum. Att händelser, företeelser och utveckling på annat håll möts med ett förstrött intresse. Landsbygden och dess tätorter riskerar att bli ett särintresse mer än en relevant del av samhällsbilden, föremål för enstaka utryckningar. På samma sätt som storstädernas segregerade förorter ofta osynliggörs så länge inte något våldsamt händer.