Drömmen om det hållbara

Är det hållbara samhället möjligt? Det är en samhällsbild med utopiska drag, men visionerna utmanar och driver fram nya kreativa och hållbara lösningar på gemensamma problem.

sz57f8ef.jpg

sz57f8ef.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-03-04 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

En hållbar utveckling är något som alla säger sig vilja jobba för, både politiker och företag. Men vad är en hållbar utveckling och hur når vi dit? Är det en gemensam utopi vi alla ser framför oss och hur speglar den i så fall sig i vår samtid?

Ofta beskrivs den hållbara utvecklingen som något som tillgodoser dagens behov, men inte begränsar kommande generationers utveckling. I det avseendet har vi knappast en hållbar utveckling i dag. Organisationen Global Footprint Network visar resultat som säger att de resurser mänskligheten förbrukar under 12 månader tar 18 månader att regenerera. Vi lever alltså på ett och ett halvt jordklot.

Hur platsar då den hållbara utvecklingen i våra tankar om framtiden? Många är uppväxta med förebilder i populärkulturella former i böcker, tidningar och tv-serier. Ett exempel är tv-serien Star Trek där utopin skildras som ett samhälle där människan utvecklats bortom materiella tillgångars värde. Utveckling och utforskning med hjälp av teknik och starka etiska, jämställda värderingar är det som driver mänskligheten framåt.

Det kan ställas i relation till en utopi som bygger på en återgång till det som anses naturligt eller ändamålsenligt. En sådan återgång till naturen behöver inte vara teknikfientlig, men skulle ha väldigt svårt att existera i de konstruktioner som byggts upp kring ett tekniksamhälle. Exploatering och utveckling som sker på bekostnad av miljövärden har i mångt och mycket en negativ effekt sett i ett hållbarhetsperspektiv. Förbrukande av resurser behöver därför ske i samklang med det återskapande och förnyande.

Finns det något värde i utopin? I visionen byggt på det idealiska? Det gör faktiskt det. Utopierna finns i vårt medvetande och där får de ta plats i och påverka beslut som bestämmer vår framtid. En verklighet utan en utopi är en tråkig verklighet. I själva verket är det nog utopin, oavsett utformning, som driver mänskligheten framåt, att söka nya svar. Alla utopier är inte av godo. En del kan leda helt fel, vilket historien lär oss, men utopierna utmanar också vår kreativitet.

I den uppmärksammade Pisa-undersökningen där svenska elever presterade undermåligt, svarade 60 problem av svenska elever att de ger upp lätt när de stöter på problem. Det ska jämföras med 44 procent av samtliga elever i undersökningen. En del av förklaringen till de höga siffrorna kan ligga i bristen på förebilder eller i förlängningen i bristen på kreativ föreställningsförmåga. Vad är egentligen drivkraften i en överraskningslös tillvaro, där alla möjligheter till att få sina behov tillfredsställda redan finns? Vad driver skaparkraft?

Den som ger upp vid första hinder bestiger aldrig berg. Ett samhälle där visionerna bleknar och allt färre söker gränsöverskridande svar, riskerar att gå i stå. I stället behöver vi höja blicken, utmana våra föreställningar om vad som är möjligt. Det hållbara samhället behöver inte vara en utopi.

Adam Arnesson