Dryckeskulturen redo att blomma

Svenska dryckesproducenter står och stampar i motvind från Systembolagets monopol. Förutsättningar finns till en starkare måltidskultur och fler arbeten.

Ledare2014-07-10 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Det ska bli svårare och dyrare att beställa alkohol på nätet. Nätförmedling genom vinklubbar och matkassar bör förbjudas. Det skriver regeringens utredare Jörgen Hettne på DN debatt (9/7). Det må vara korrekt enligt dagens lagstiftning, men det är en bekymrande utveckling för verksamheter som väntar på att få blomma ut och bidra till matkultur och arbete.

Det var efter en dom i EU-domstolen som dörren för e-handel med alkohol i Sverige öppnades. Det har gjort det möjligt att förmedla alkohol genom vinklubbar eller matkassar över internet. Utredaren menar nu alltså att detta inte kan ske inom den svenska alkoholpolitikens ramar och därför ska förbjudas. Det ska hindra framväxten av privata vinstintressen, med argumentet att dessa undergräver alkoholmonopolets ställning.

Det är beklagligt om den svenska alkoholpolitiken ska fortsätta vandra i samma gamla fotspår. Visst, Systembolagets monopol har en funktion, och hade kanske framförallt en funktion i historien. Nu börjar dess roll bli förlegad. Folkhälsoperspektivet ska inte ignoreras, men samtidigt kan monopolet uppfattas som en, från staten, onödig misstro gentemot befolkningen. En öppning för gårdsförsäljning av alkohol och viss nätförmedling genom vinklubbar eller andra grupper av dryckesintresserade, skulle knappast höja majoriteten av befolkningens alkoholkonsumtion till en skadlig nivå. Individens valfrihet och möjlighet att kunna stötta och njuta av lokal dryckeskultur borde värnas.

Systembolagets monopol sätter idag käppar i hjulen för mängder av innovativa dryckesproducenter som skapar produkter som är unika för Sverige. Producenter vars produktion är ett bidrag till den svenska måltidskulturen – och drycken står ju faktiskt ofta för halva måltiden. I Sörmland finns till exempel ett flertal mikrobryggerier och en framgångsrik vinproducent som skulle ges ytterligare lokal förankring om de direkt fick sälja sina produkter. Dels skulle det bidra till Sörmlands attraktivitet för turister, samtidigt som det säkerligen skulle bädda för fler jobb. Systembolaget agerar bromskloss på mer än ett sätt. Med ett nytt regelverk som sägs vara till för att gynna små bryggerier, blir småbryggerierna i själva verket tvungna att själva betala en varutransport till en depå i Örebro. Eftersom de här produkterna ingår i beställningssortimentet kan det i praktiken innebära leveranser av enstaka flaskor, varje vecka, eftersom Systembolaget inte håller något lager. Det minskar bryggeriernas marginaler som redan är små, och särskilt för de som finns på landsbygden.

Att tillåta gårdsförsäljning av vin och öl på prov i vissa län, där Sörmland är ett, är en lösning som Centerpartiet och Eskil Erlandsson har föreslagit. Det är ett steg i rätt riktning – till skillnad från den tidigare nämnda utredningens förslag. Det är hög tid att ge den unika svenska dryckeskulturen möjlighet att blomstra.