Det känns som att det var i går Den blomstertid nu kommer ljöd från Sörmländska skolgårdar och barn i alla åldrar sprang ut på sommarlov. På onsdag ringer klockorna återigen in, och barnen är förhoppningsvis glada och utvilade med brunbrända ben, rosiga kinder och fyllda av bubblande berättelser om de senaste månadernas äventyr.
I den bästa av världar längtar alla barn, njutningen med ledighet till trots, tillbaka till klasskompisar och skola. Inte enbart törstar de efter den kunskap som inspirerande och motiverade lärare vill delge dem, utan också ser de fram emot att träffa kompisarna i klassen.
Men vi lever inte i den bästa av världar. För framför ögonen på lärare och kamrater återvänder i snitt en till två elever i varje klass till ett helvete präglat av trakasserier, glåpord, kränkningar och mobbning. Och medan ansvaret för detta aldrig, aldrig någonsin ligger hos offret är det dennes liv som i många fall för all framtid påverkas.
Det är svårt för oss att göra något åt situationen i Mellanöstern. I klimatfrågan gör vi marginell skillnad. Men vi skulle faktiskt kunna skapa den bästa av skolvärldar. Där går det att göra skillnad på riktigt. Det kan räcka med att en lärare sätter ner foten. Att en klasskompis börjar ifrågasätta de som mobbar. Ibland krävs större åtgärder, men det är vi själva som kan göra skillnaden.
Det finns ingen inneboende egenskap som gör någon mobbad. Inget i världen kan legitimera att någon utsätts för det. Ändå visar årets Friends-rapport, som bygger på svar från 15 000 elever i mellan- och högstadiet, att en av fem blivit kränkt i skolan det senaste året. En av tolv har varit utsatt för mobbning.
En i varje klass har varit mobbad i flera månader eller längre. Tyvärr har var femte ung som blivit utsatt inte ens berättat det för någon. Och trots att nio av tio vuxna tycker att skolpersonalen agerat upplever enbart vartannat barn det.
Internet har blivit en större och större plattform för mobbning, men fortfarande är toaletter och omklädningsrum de platser där flest känner sig otrygga. På Brunnsängskolan i Södertälje fick elever vara med och utforma toaletterna när de skulle byggas om. Extralås som enbart kan öppnas inifrån eller av vuxna med nyckel sattes in och eleverna upplever stor skillnad. Nu har låsanordningarna hamnat på kommunens checklista för saker att ta särskild hänsyn till vid nybyggnation.
Förutom att säkra en fysisk trygg miljö krävs mer mod i skolan. Modiga lärare som vågar ifrågasätta normer. Som vågar öppna ögonen och ta ansvar. Det behövs modiga elever som vågar ifrågasätta sina klasskompisar. Som vågar öppna munnen och inte förbli en del av den tysta massa som alltför ofta låter mobbningen fortsätta. Nu börjar ett nytt läsår. Modet att säga ifrån kan vara det viktigaste du någonsin stoppar ner i skolväskan.
Johanna Lundgren Gestlöf