Det är bokreatider. Många kastar sig över utbudet. Läsglädje och lärande går hand i hand.
Under några veckor har vi som läser SN fått ta del av en intressant artikelserie, Läs mer! Vi har tagit del av förskolans sagostunder och förskoleklassens bokprojekt. Vi har fått möta bokslukaren och författaren. Men det är tyvärr inte alla som ivrigt väntar på den årliga rean på litteratur.
För några är en bok ett närmast övermäktigt motstånd. Precis som hjärnforskaren Martin Ingvar säger finns det skäl oroas över att så många elever har svårt för att läsa och förstå vad de läser (SN 21/2). Det är minustrender som måste vändas.
Livet igenom behöver vi fylla på med nya kunskaper. Läsandet gör det lättare att förstå samhället omkring oss. Den som har svårt att läsa stöter på många vardagshinder. Det är därför glädjande att läsa om hur språk- och läsutveckling i dag får allt mer uppmärksamhet redan i förskolan. För varje snäpp vi kan höja lägstanivån för barns läsförmåga desto större blir möjligheterna att de klarar att ta tillvara sina chanser i livet.
Barn med läs- och skrivsvårigheter eller dyslexi möter en särskilt svår utmaning. Väl förberedda strategier för att stötta den som har svårt att ta till sig skriven text, i alla åldrar, är därför guld värda. Ju tidigare insatserna sätts in desto bättre.
Det finns också unga som på grund av ointresse och bristande engagemang riskerar att lämna skolan med undermåliga läskunskaper. Det riskerar att bli dyrköpt. Den som kan syna det finstilta är svårare att villa bort. Särskilt pojkar behöver starkare uppmuntran att läsa mer och oftare. Det här pekar bland annat professor Katrin Taube på (SN 7/2). Lusten att läsa betyder så mycket. Att vara intresserad av ämnet driver på läsningen. Alla behöver alltså inte läsa samma, men alla behöver läsa. Ett typexempel är boken om Zlatan, som har fått många icke-läsande tonårskillar att sluka en biografi.
Vi har inte råd att vara passiva. Skolorna jobbar med att sätta in rätt åtgärder tidigt. Här kan engagerade lärare göra stor individuell skillnad för barn som behöver en lite längre startsträcka för att få igång lästräningen. Den lokala dagstidningen har en fortsatt viktig roll att fylla som kunskapsförmedlare, inte minst om det nära samhället. Det offentliga stöttar lättläst litteratur och förenklad nyhetsförmedling med skattemedel. Något förenklat är det så här: Ju fler som inte drar sig för att fästa blicken på skriven text, desto fler välinformerade medborgare. Det är en resa mot egen makt och rättigheter som borde börja redan med sagostunden tillsammans med föräldrarna.
LÄS
MER