Eid efter Stenkulla: "Unga strävar efter pengar"

Efter det senaste brandattentatet i Stenkulla jämför Nyköpings kommunalråd Ahmad Eid (M) dagens situation med sin egen tuffa tonårstid i Nyköping.
 – Det som våra tolv-, tretton-, fjorton- och femtonåringar gör i dag... Det hade jag inte ens i huvudet, säger han.

Kommunalrådet Ahmad Eid (M) är också ordförande i det lokala brottsförebyggande rådet. Vi talar om tryggheten i Nyköping och Stenkulla.

Kommunalrådet Ahmad Eid (M) är också ordförande i det lokala brottsförebyggande rådet. Vi talar om tryggheten i Nyköping och Stenkulla.

Foto: SN

Ledare2025-04-15 06:30
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Ledarsamtal. Det går fort när det smäller eller brinner. Kommunalrådet Ahmad Eid (M) är ordförande i det lokala brottsförebyggande rådet. I ledarsamtalet talar vi om trygghet i Nyköping och i Stenkulla efter både sprängningar och brandattentat.

– Vi måste se till att finnas där, säger Ahmad Eid. Vi har trygghetsskapande åtgärder. Vi har elevhälsan. När våra barn mår dåligt eller hamnar snett, då ska vi fånga upp dem.

– Unga strävar efter pengar, saker som de inte råd med och det driver dem till att välja helt fel vägar. 

När allt handlar om pengar är det svårt att vara motkraft, menar han.

– Vi kan fixa sommarjobb eller en praktikplats i en fritidsgård, men det är svårt att konkurrera när någon lockar med en stor summa pengar för att skrämma någon eller göra någonting dumt. 

– Vi måste se till att våra unga inte hamnar i miljöer där de är nåbara.

undefined
Efter mordbranden i Stenkulla har polisen hittat rester av något som det kan ha varit bensin i.

För en kommun handlar det om planerad struktur, att ha insatser som strävar mot målen – med samverkan, åtgärder och kunskapsutbyten. Men utan planer och strukturer är målen lösa i kanterna.

– När jag jämför med andra kommuner och framför allt storstäderna, med gängbrottsligheten och den höga organiserade kriminaliteten, då känner jag mig ändå trygg.

Vad tänker ni göra från kommunens sida framöver? 

– Den nya socialtjänstlagen är framtagen för att kunna jobba förebyggande och uppsökande. Vi behöver nå ut till våra unga – och där spelar skolan stor roll. I skolan snappar de lättast upp något som inte står rätt till, och kan då samverka med socialtjänst och polis. 

undefined
I januari skakades Stenkulla av en explosion. Dagen innan hade polisen hittat en handgranat efter en större insats. Efter dessa händelser satte polisen bland annat upp en övervakningskamera.

Du var ju också i stökiga miljöer under din uppväxt i Nyköping. Finns det likheter mellan det som var då och nu?

– Jag har tänkt på det så många gånger. Men det är en helt annan miljö. Det som våra tolv-, tretton-, fjorton- och femtonåringar gör i dag... Det hade jag inte ens i huvudet under min stökiga tid och de jag umgicks med då.

– Vi var inte på den nivån.

Så, den hårde tuffa Ahmad Eid som var då skulle ha varit en mesig person i dag?

– Absolut! Det här är en helt annan nivå som vi möter.

Vad säger du till dina barn när sådant här händer? Du har ju makthavare i den här kommunen.

– Det blir väldigt jobbiga samtal. De är väldigt nyfikna av sig och det här sprider sig väldigt snabbt i sociala medier. 

– Jag försöker få dem att förstå att Nyköping är en trygg kommun. Men att det är viktigt att man tänker på vilka man umgås med och vad som sägs och vilka grupper man hamnar i, vare sig det är Snapchat, Instagram, Facebook.

– Prata med oss, prata med mig och eran mamma. Det är viktigt att våra barn känner ett förtroende att säga saker till oss.  

– Det är enda sättet att vara tidigt ute och stoppa något som kan leda till någonting fruktansvärt. 

undefined
Förra helgen ryckte polis och räddningstjänst ut efter en misstänkt mordbrand i stadsdelen Stenkulla. Några boende evakuerades och fick övernatta på hotell.
SN:s ledarsamtal 2025

Ledarsamtal 1: Marco Venegas, om förebyggande åtgärder

Ledarsamtal 2: Beatrice Ask, om civilt försvar

Ledarsamtal 3: Ahmad Eid, efter brandattentatet i Stenkulla