Sörmlandskusten och Oxelösund har nåtts av sörjan från algblomningen, i år med stark intensitet till följd det varma vädret. Under de senaste 35 åren har blomningen tidigarelagts med tre veckor och övergödning orsakad av jordbruket är en stor bov i dramat.
För boende längs kusten är det givetvis tråkigt att vistas i ett landskap som förfulas av en illaluktande sörja. Lika tråkigt är det för den svenska turismen, som blir allt viktigare för Sveriges ekonomi. Exportvärdet för den svenska besöksnäringen har ökat med 160 procent sedan år 2000 och lär fortsätta att öka. Välkända The Boston Consulting Group presenterade nyligen en rapport på uppdrag av Världsnaturfonden (WWF), där man konstaterar att en förbättrad miljö i och runt Östersjön skulle kunna skapa årliga intäkter på 27 miljarder kronor samt 70 000 nya jobb. Turism, fiske och jordbruk skulle få en rejäl skjuts uppåt. Om en viss andel av dessa intäkter öronmärks till miljövård skulle tillväxten praktiskt taget rädda Östersjön.
Algblomningen är ett kvitto på att Östersjön är sjukt, men också ett kvitto på att vi i Sverige och de andra Östersjöländerna inte uppfyller vårt miljömässiga ansvar. Det riskerar att bli ett dråpslag för vår miljö, vår ekonomi och vår sociala situation. Varumärket Sverige, med sitt hållbara och världsbästa miljöarbete får ta stryk.
Problemet är känt och lösningar läggs fram, men ändå händer inget. Miljöpartiets förslag om 200 miljoner kronor för att ställa om lantbruket runt Östersjön till ekologiskt är bra. Ekologiskt lantbruk leder bevisligen till mindre övergödning. Enligt Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) är kväveöverskottet, som riskerar att lakas ut, 40 % lägre på ekologiska mjölkgårdar jämfört med konventionella, och fosforöverskottet hälften så stort. I slutänden är det dock bara en alg i havet.
Något som är väldigt intressant är ekologisk musselodling, som visat sig ge många vinster. Musslor filtrerar stora mängder vatten och livnär sig på plankton. På så vis innebär musselodling en bortförsel av det kväve- och fosforöverskott som orsakar övergödningsproblematiken. Odling av 1000 ton musslor för bort 10 ton kväve och 650 kilo fosfor. Musslor är ett livsmedel med bra innehåll av Omega-3, som vi gott kunde äta mer av. Men framförallt har musselmjöl visat sig fungera utmärkt som tillsats i foder till ekologiska värphöns och slaktkycklingar. Musselmjölet innehåller just de specifika proteindelar som fjäderfän är beroende av. Lovande försök har även utförts för användning som marknäring inom jordbruket. Musselodling är en fantastisk lösning som fångar upp de näringsämnen som jordbruket först läckt ut, för att sedan återföra dem. Kretsloppet sluts, övergödning och bottendöd hindras. Det finns stor potential för odling utanför Sörmlands kust.
Kanske är det inte så kul att snacka om musslor som politiker, men för att vara en så attraktiv, kretsloppsslutande helhetslösning för Östersjön, är det underligt att inte fler gör det.