De kommande 11 åren får Sörmland sin största andel någonsin av investeringarna i framtidens infrastruktur. Ostlänken är kronan på verket i den nationella plan som regeringen och ansvariga ministern Catharina Elmsäter Svärd (M) presenterade i går. Kostnaden för det dubbla järnvägsspåret från Järna till Linköping beräknas i sitt grundutförande bli drygt 35 miljarder. Drygt 20 ingår i den här planen.
I Ostlänken fogas behovet av en ny stambana för tätare och snabbare trafik till kontinenten samman med en massiv förstärkning av möjligheterna till regional arbetspendling med tåg. Två stora framtida behov tillgodoses. Låt det inspirera till fler. Framgången kan inte enbart tillskrivas regeringens framsynthet. Ostlänken är resultatet av att ett och samma budskap har upprepats av en mångfald lokala röster, från både politik och näringsliv i tre län. Sammanhållningen gav en stark trovärdighet i mötet med statsmakten. Fröet till en ny stambana såddes.
Planen för Sörmland innehåller också ett antal välkomna åtgärder för att få den styvmoderligt behandlade TGOJ-banan i bättre skick. Där finns potential, både för gods- och persontransporter – och det borde utnyttjas betydligt bättre än i dag. TGOJ-banan är inte något separat från Ostlänken. Det är en möjlighet att kunna leverera ännu fler transporter på räls via knutpunkten Skavsta/Nyköping/Oxelösund.
Den nationella planen är på drygt 522 miljarder kronor mellan 2014 och 2025. Av nyinvesteringarna går cirka 70 procent av pengarna till järnvägarna, 30 procent till vägarna. Det här är Miljöpartiet emot. En del pengar går nämligen till vägar. "Regeringen förstör framtiden", säger språkröret Åsa Romson och levererar plakatpolitik när den är som sämst.
Den plan som nu presenterats är betydligt starkare för järnvägens del än vad MP någonsin fick ihop som stödhjul åt Socialdemokraterna. Vi kan inte återgå till politiken där vägarnas standard och säkerhet åsidosattes för fina rubrikprojekt på räls. Vardagen måste fungera. En klok transport- och infrastrukturpolitik väger samman intressen och behov.
När Ostlänken står klar kommer möjligheterna att forsla människor per tåg från Nyköping norrut och söderut att förbättras radikalt. Mången bilresa kommer att bli onödig. Det vore samtidigt naivt att tro att personbilen ska kunna byggas bort med hjälp av järnväg – om vi inte börjar tvångsförflytta människor. Många långa vägresor kommer – precis som en del flygresor – att kunna ersättas med höghastighetståg, annat med gods- och pendeltrafik. Likväl kkommer korta, nära transporter ofta att behöva gå med motorfordon – på väg.
Mångfald i boende är både bra och rimligt. Alla bor inte vid en busshållplats. Det är en praktisk omöjlighet. Elbilar, fordon drivna på biogas eller andra förnyelsebara bränslen är nödvändiga för ett väl fungerande hållbart samhälle även i övermorgon. Tågen kommer aldrig att stanna överallt.