En hyllning till svenskt jordbruk

Världens jordbruk bidrar till miljöfarliga utsläpp och antibiotikaresistenta bakterier. Men svensk jordbruk är en förebild och EU är sakta men säkert på väg att inse det.

ta406dfc.jpg

ta406dfc.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-12-07 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Södra Europa – Norra Europa: Fyrtiotvå – tio, trettiotvå – elva, trettio – tretton.

Nej, det är inte temperaturskillnaderna en vanlig höstdag det rör sig om. Det är antalet dagliga doser antibiotika per 1000 personer som används i Europas mest antibiotikaslukande länder jämfört med i de tre som använder minst. Turkiet, Grekland och Frankrike. Nederländerna, Estland och Sverige. Dagliga doser.

Medan Turkiet på ett år således förbrukat 15 403 doser per tusen personer har Sverige enbart gjort av med 4 745. Samtidigt dör cirka 25 000 personer varje år i Europa som en följd av resistenta bakterier. Kostnaderna för resistensen uppgår till 13 miljarder kronor om året. Trots att vi är restriktiva med att skriva ut antibiotika har antalet inrapporterade fall av multiresistenta bakterier i Sverige ökat med 250 procent på 30 år.

Ett av de stora problemen är djuruppfödningen. Friska djur behandlas i förebyggande syfte. Andra friska djur blir sjuka på grund av dåliga uppfödningsförhållanden. Resultatet riskerar att bli förödande för både djur och människor.

Starka politiska krafter vill sätta stopp för den här utvecklingen, skärpa reglerna och stärka djurskyddet. Samtidigt håller andra starka krafter emot och det är för en gångs skull inte framförallt ideologi eller partifärg som är avgörande. Det är en fråga mellan norra och södra Europa där mäktiga industriintressen stödjer de södra länderna i att försöka urholka förslag på smartare antibiotika-strategier.

Det krävs därför styrka och tålamod för att flytta EU i rätt riktning. Liberalernas numera pensionerade parlamentariker Marit Paulsen är en av de politiker som länge drivit på för stärkt djurskydd. Nu är Centerpartiets Fredrick Federley ett av de kraftfulla lok som drar arbetet framåt och kämpar för hårdare, gemensamma regler.

Sista veckan i november röstade EU-parlamentet igenom en resolution kring en ny strategi för djurskydd och djurvälfärd med siffrorna 542-73. Det var just Federley som var pådrivande för att resolutionen skulle gå igenom. På uppdrag av parlamentets djurvälfärdsgrupp ska han nämligen försöka få kommissionen att lägga fram en ny strategi för djurvälfärd när den gamla löper ut vid årsskiftet.

Resolutionen uppmanar inte bara kommissionen att ta fram en ny strategi utan även att ta fram en ny övergripande djurskyddslag och definiera vad god djurhållning innebär. Med så övertygande röstsiffror blir svårt för kommissionen att strunta i frågan.

Svenskt jordbruk är inte bara bra när det kommer till lågt antibiotikaanvändande. Nyligen bekräftade Livsmedelsverket att inga spår av läkemedelsrester eller hormoner återfanns i livsmedel såsom kött, fisk, ägg och mjölk. Nog för att miljön skulle må bra av mindre köttproduktion världen över. Men världen skulle må mycket bättre om svenskt jordbruk var det som fanns överallt.

Johanna Lundgren Gestlöf