Det finns ett egenvärde i utbildning. Oavsett om det leder till jobb eller högre lön är kunskap alltid bra. Det är inte samma sak som att man ska ha en självklar rätt att under obegränsad tid studera på samhällets bekostnad.
Möjligheten att bryta sig loss från de hinder som arv och uppväxtmiljö kan skapa bör vara en självklar rättighet. Kalla det klassresor eller lika möjligheter oavsett bakgrund – utbildning är en viktig del i detta. Därför är det helt motiverat att studiebidrag tilldelas de som studerar.
Men det finns ett systemfel på arbetsmarknaden i dag där en investering i sig själv genom den utbildning man genomför alltför sällan leder till ett matchande jobb. Där det inte lönar sig med utbildning. För trots att kunskap per se är viktigt bör den utbildning som samhället betalar bidra till gemensam samhällsnytta längre fram.
Det är rättvist att vem som helst ska kunna utbilda sig oavsett ekonomiska förutsättningar. Men det är inte rättvist att det hårt slitande, outbildade vårdbiträdet ska subventionera studenter som hoppar från kurs till kurs på jakt efter något som känns rätt. Som pluggar för att det är softare än att söka jobb och som gillar studentlivet med billig öl och flexibla tider. Både för den som sliter för drömyrket och för den som inte vet vad den vill bli är det därför viktigt att utbildning på ett rimligt sätt leder till jobb.
I onsdags betalades dryga 1 500 kronor extra ut till de som tar fullt studiemedel för januari månad. Från och med nu kommer varje utbetalning vara högre än föregående år. Men det är i stort sett bara lånedelen som höjts. Genast rasar arga vänsterdebattörer över orättvisan i att unga måste skuldsätta sig mer. De säger att man ska få betalt för att utbilda sig och att det är dåligt att fribeloppet höjts med åren men att studiebidraget inte är högre än vad det är.
Studielånet är bland de förmånligaste lån som går att få. Vill man inte skuldsätta sig mer behöver man inte ta fullt lån. En del hinner inte jobba extra vid sidan av studierna. För andra är heltidsstudier långt ifrån 40 timmars arbetsvecka och de hinner med båda. Fribeloppet bör avskaffas, inte minst när det gäller lånedelen. Varför ska man straffas för att man har ett bra extrajobb om man ändå betalar tillbaka lånen i framtiden?
Ingenting är svart eller vitt. Olika utbildningar har olika framtidsutsikter. Det är viktigt att göra något man trivs med och mår bra av, samtidigt viktigt att tänka efter vad det leder till. Man måste ta ansvar för sin egen framtid. En del sliter hårt och får lite för det, andra glider runt på studentpubar men får ändå bra framtida avkastning.
Vissa har goda förutsättningar från modersmjölken, andra kämpar i motvind. Men med en väl fungerande arbetsmarknad där utbildning lönar sig är studielån en bra lösning. Kompletterat med en liten del bidrag och ett avskaffat fribelopp.
Johanna Lundgren Gestlöf