En katapult blir lätt kaputt

Den här veckan har regeringen och oppositionen lagt fram sina versioner av den sista vårbudgeten inför valet. Förslaget för mer jobb från vänster är minst sagt modest.

Ledare2014-04-10 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Under onsdagsmorgonen presenterades den så kallade VÅP:en. Det står för vårproposition och där berättar regeringen vad man vill göra framöver. Vilka nya satsningar som kommer, om det blir någon skattehöjning och om någon lag kommer ändras. De flesta nya förslagen har redan presenterats. Den största satsningen är på skolan, bland annat med ett obligatoriskt tionde grundskoleår och mer läsning och läsförståelse. Bland de andra kan nämnas mer pengar till cancervård och Centerpartiets förslag om sänkt sjuklönekostnad för företag.

Samtidigt jagar oppositionen hack i häl och kommer med sina förslag på vad de skulle göra annorlunda om de hade makten. Särskilt måste oppositionen bevisa sig i frågan om jobben. Välfärd är ett område där vänstern har högt förtroende, men på frågan om vem som skapar det bästa kilmatet för jobb leder Alliansen. Därför kom just ett sådant förslag i tisdags.

S-ledaren Stefan Löfven lanserade då sin "innovationskatapult". Den innebär ett nytt sätt att använda en del av de runt 10 miljarder av statligt riskkapital som finns för att hjälpa företag i tillväxtfas. Socialdemokraterna vill omfördela dessa pengar och satsa runt 1,5 miljard på att skapa en "katapulteffekt" för innovationsföretag i en känslig del av sin utveckling.

Exakt vad som skapar nya jobb och inte är svårt att ge ett säkert svar på. Det enda politiker kan göra är att gissa mer eller mindre kvalificerat och sedan kombinera med de egna värderingarna när de tar fram nya förslag.

Dock så finns det vissa indikatorer på vad som verkar fungera i andra länder. Löfvens förslag om statligt riskkapital sägs bygga på en modell från Israel. En närmare granskning av denna visar dock att minst lika viktigt som kapital var möjligheten att locka nya talanger och få dem att stanna kvar. För att innovativa företag ska kunna växa behövs människor som har förmågan att utveckla dem. Sänkt marginalskatt, bättre hantering av personaloptioner och ändrade regler för att utländska forskare ska kunna stanna kvar är således minst lika viktigt som statligt riskkapital.

Dessa förslag är det däremot oklart om Löfven kommer lyfta fram. Socialdemokraterna fortsätter att utgå ifrån sina politiska värderingar och där erkänner man sällan betydelsen av enskilda personers gärning. Hellre fortsätter man då att lyfta fram staten 
och offentligt kapital. Men båda perspektiven behövs, och Socialdemokraterna måste komma ihåg att jobb kommer ytterst från människors arbete och idéer.

Hanna Marie Björklund