En lätt knuff i rätt riktning

Frihet före tvång och morötter före piskor? När det kommer till att utforma miljöpolitik är valet inte alltid enkelt. Metoden nudging kan vara en bra medelväg.

szf0f0ad.jpg

szf0f0ad.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-12-02 05:19
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Diskussionen kring hur politiken kan styra samhället i en hållbar riktning är ständigt aktuell. Förbudspolitik och piskor står mot stimulans, skatteavdrag och morötter. Höjd bensinskatt eller supermiljöbilspremie? Avgifter för nedskräpning eller fler papperskorgar? Rökförbud eller sluta-röka-kampanjer?

Avvägningen mellan just piska och morot kan vara svår. För att nå snabba, tydliga resultat krävs ofta en kombination mellan dem. En tredje metod som rönt uppmärksamhet på sistone innefattar varken tvång eller ekonomiska incitament. Den handlar i stället om hur man utformar valmöjligheter så att standardalternativet konsumenter ställs inför är det ekologiskt och socialt hållbara.

Metoden kallas för nudging, kommer från engelskans ord för putta och innebär att man försiktigt leder människor i en annan riktning än de annars skulle tagit. I en rapport som Naturvårdsverket släppte nyligen har forskare vid Lunds universitet utrett nudging. Metoden är inte helt oproblematisk och okontroversiell men rätt utformad öppnar den upp för nya lösningar inom miljöpolitiken.

Exemplen på lyckad nudging är många och talande. Vid Rutgers University i New Jersey ändrade man förinställningarna på utskriftmaskinerna så att de skrev ut dubbelsidigt av sig själva. Valet att skriva ut enkelsidigt fanns såklart kvar – ändå minskade pappersförbrukningen med sju miljoner ark per år.

I en dansk kommun hade de problem med nedskräpning och klistrade därför gröna fotsteg på trottoaren i riktning mot papperskorgarna. Resultatet? Nedskräpningen minskade med 46 procent. En hotellkedja minskade matsvinnet från sina bufféer med 20 procent genom att minska storleken på tallrikarna. Privatpersoner i USA minskade sin elförbrukning med 2 procent genom att få veta att deras grannar konsumerade mindre än de själva.

Konsumentminister Per Bolund  (MP) kommenterade i förra veckan Naturvårdsverkets rapport i positiva ordalag. Han menar att denna metod är något regeringen kan komma att använda sig av. De som inte gör ett aktivt premiepensionsval bör automatiskt få ett hållbart alternativ, sa han bland annat. Med tanke på Miljöpartiets tendens att ofta hamna på förbudslinjen är det ett bra besked.

Men inte enbart regeringen kan använda nudging. Beslutsfattare inom politiken såväl som inom företag och organisationer kan dra nytta av att lära sig mer om detta. Hur kan Gnestas kommunpolitiker snabbare nå uppsatta miljömål? Hur kan en närbutik i Nyköping få ner mängden varor som slängs på grund av utgånget bäst-föredatum? Hur arbetar man effektivt mot nedskräpning – utan att tvinga folk till något?

Det vore rimligt att utreda hur enkla metoder med låga kostnader i högre utsträckning kan användas för att förbättra hälsa och miljö i närområdet. Konsumenter vill göra rätt men vill också att val ska gå smidigt. Dags att erbjuda dem det.

Johanna Lundgren Gestlöf