Några dagar före valet var jag övertygad om att Vård för pengarnas möjligheter att ta sig in i landstingsfullmäktige var små. Debatten om utmanarpartiet verkade inte alls lika stark i Eskilstuna som i Nyköping och i Katrineholm. Vård för pengarna verkade förbli en liten pikant detalj i landstingets politiska spektrum, precis som Sjukvårdspartiet hade misslyckats i två val tidigare.
Antagandet om var Vård för pengarna skulle gå bäst var rätt, men kraften i den väljarrörelsen var oerhört mycket starkare än väntat. Det blev de lokala valens största skräll. Sörmlänningarna valde att helt osentimentalt överge de traditionella partierna. Mer än var tionde väljare lade sin röst på Vård för pengarna. Låt oss bena lite i vad det kan bero på.
De stora förlorarna i valet är Socialdemokraterna och Moderaterna. Det är från de två största partierna som Vård för pengarna har en hämtat majoritet av sitt väljarstöd. Den styrande majoriteten med Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet och Folkpartiet har förlorat valet. Moderaterna har i opposition misslyckats med att erbjuda ett tillräckligt lockande alternativ. Bara Vård för pengarna och Sverigedemokraterna kan se sig som valvinnare.
I bakgrunden finns två tunga faktorer. Arvodesaffären som skakade landstingspolitiken under flera år, har långsiktigt skadat förtroendet för de etablerade partiernas förmåga att sköta sitt uppdrag. Det minskade antalet vårdplatser har krockat med bilden av en landstingspolitik som har höjt skatten flera gånger. Många väljare har börjat fundera över vad de fick för pengarna.
Misstron för landstingspolitiken kombinerat med köer i vården och missnöjd vårdpersonal gav Vård för pengarna ett anmärkningsvärt starkt väljarstöd. Många har säkert ansett sig rösta mer på ett personalkooperativ än på politiker. Nu väntar den större utmaningen för utmanarna – att göra något av alla löften. Partiet har lovat att minska den centrala administrationen. Kostnaderna för landstingspolitiken ska ned. De politiska sekreterarna ska tas bort och landstingsråden bli färre. Det planerade länsmuseet i Nyköping ska planeras om ännu en gång.
En del går säkert att få gehör för, annat inte. Nedläggningen av landstingets hållbarhetsnämnd – en symbol för politikens missriktade miljonrullning – lär vara en lätt uppoffring för alla partier utom Miljöpartiet. Andra sparförslag är omöjliga, exempelvis att lägga ned regionförbundet. Kommuner och landsting behöver ett samarbetsorgan, även om dess uppdrag mycket väl kan förändras och förnyas.
Vill partiet nå resultat måste det vara redo att kohandla. I jakten på en ny majoritet lär Vård för pengarnas åtta mandat vara guld värda. Valets raketparti får fundera noga på hur de parlamentariska korten ska spelas för att det just ska bli mer vård för pengarna. Annars väntar en stenhård svekdebatt.