Beskedet att Schneider Electric har planer på att lägga ned Thorsmanfabriken och dra ned på sin utvecklingsverksamhet i Nyköping är ett tungt besked för de anställda som berörs – och en motgång för hela närområdet. Verksamheten i Nyköping började med att Oswald Thorsman uppfann Thorsman-pluggen i slutet av 1950-talet. Verksamheten har bytt ägare genom åren, men det mest talar alltså för att den nu blir historia. Det är inte bara kommunalrådet Urban Granström (S) som tycker att "det känns skit helt enkelt".
Uppfattningen möter nog en bred bekräftelse. Det här blir en rejäl utmaning för den lokala arbetsmarknaden. Men förhoppningsvis kommer de positiva tendenser som finns lokalt, inte minst med Ostlänken-projektet i faggorna, att bidra till att mildra de negativa effekter som vi vet uppstår.
Alla som är anställda eller driver företag vet att ingen sysselsättning är garanterad för evigt, inte ens sådant som är finansierat med skattemedel. Det som finns i dag kan vara historia i morgon.
Stora och relativt stora arbetsgivare är mycket värdefulla för en ort. De levererar en stadig försörjning för många människor. Baksidan är det vi just tvingas nu förbereda oss för i Nyköping, när ett större företag försvinner. I god konjunktur kan förändringsprocesserna trots allt gå ganska smidigt. I ett svårare ekonomiskt läge tar det längre tid och blir hårdare.
En nedläggning av en större arbetsplats påverkar väldigt många människor, betydligt fler än de personer som är anställda där. I en familj är det ofta flera vuxna och det är inte givet att ett nytt jobb går att lösa utan att det krävs ett byte av bostadsort för samtliga.
Samtidigt ska inte allt målas i svart. Nya möjligheter kan uppstå där gamla försvinner. Det kan därför vara värt att snegla på utvecklingen i Vagnhärad. För sex år sedan kom beskedet att verksamheten vid Bosch Rexroth skulle försvinna. Ett bistert besked till de 225 som då jobbade där – och det i en svår tid direkt efter finanskrisen 2008-2009.
För många gick det ganska bra. Trots att Bosch Rexroth var en av Trosa kommun största arbetsgivare förblev arbetslöshetssiffrorna någorlunda intakta. Det fanns en framtid på nya arbetsplats och ibland även inom nya karriär för väldigt många, inom en inte allt för lång tid. Dialog, samverkan och omställningsinsatser hade hyfsat goda effekter. Inte heller lokalerna förblev tomma. Nya verksamheter flyttade in.
Det här är inte det första man tänker på när ett svart besked om nedläggning och förlorade jobb drabbar oss i vardagen, men det är en strimma av ljus som inte ska underskattas. Östra Sörmland är ett tillväxtområde med jämförelsevis goda framtidsförutsättningar.