Miljön var en av de avgörande frågorna för utgången i Europaparlamentsvalet i maj. Även inför valet 14 september är miljödebatten närvarande. Regeringen presenterade i veckan en ny satsning på en fossilfri fordonsflotta med en utbyggnad av laddstolpar i hela landet och förstärkt supermiljöbildspremie.
Även järnvägsnätet ska byggas ut inom ramen för det så kallade Sverigebygget. Vidare föreslog Centerpartiet i veckan att förenklingar ska ske för pendlare över länsgränserna. Synkade tidtabeller och möjlighet att köpa en biljett för hela resan genom en gemensam portal för information, bokning och biljettförsäljning ska införas. För sörmlänningar skulle ett sådant system vara oerhört användbart.
Just användarvänlighet och enkla villkor för konsumenter är ett tänk som bör utnyttjas mer flitigt. Det bör ligga bakom alla miljöpolitiska förslag för att ge effektfullt resultat. Viljan hos svenskarna att leva hållbart finns. Enligt en undersökning gjord av Novus är miljöfrågan den sjätte viktigaste för väljarna. Men som veckans rapportering av återvinning visat är ett miljövänligt levnadssätt lättare sagt än gjort.
Ekot har under hashtagen #vårasopor granskat Sveriges återvinningsstationer. Det har visat sig att det totala antalet insamlingsstationer har minskat trots att vi slänger 50 procent mer sopor i dag jämfört med 1990. Ett problem så stort att stationer tvingas stänga är nedskräpning.
Ofta får kommunerna kritiken för skräpiga återvinningsstationer. Det många inte vet är att kommunerna inte är ansvariga. Vi har ett producentansvar i Sverige som innebär att tillverkarna ska stå för hanteringen av produkterna genom hela kedjan. Därför har till exempel branschorganisationen Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ansvar för att just förbrukade förpackningar och tidningar samlas in. Trots att organisationen lägger 90 miljoner kronor per år på städning räcker det alltså inte.
Tanken med producentansvar är god. Kostnaderna för återvinningen internaliseras i priset för varorna, vilket är ett gott exempel på prissättning av miljön. Tyvärr fungerar inte systemet i dag så något måste ändras. Statliga utredare och kommunerna själva vill lämna över ansvaret för insamling till kommunerna för insamling ihop med hushållssopor. På så vis slipper hushållen dubbla system.
Mer hushållsnära upphämtning borde sannerligen vara en bra lösning. Dagens system är svårt för alla som inte har tillgång till egen bil eller bor granne med en återvinningsstation. Regeringen beslutade nyligen att inte förändra systemet, eftersom det är för ineffektivt att börja om på ruta ett. I stället ska producentansvaret kraftigt skärpas. Tveksamt om det räcker. Precis som med pendlingen bör man också se hur återvinning kan samordnas bättre över länen för de som bor precis på gränsen. Glöm inte våra ledord – användarvänlighet och konsumenttänk.
Johanna Lundgren Gestlöf