I dag presenteras resultatet av utredningen som visar hur Alliansregeringens mål om en fossiloberoende fordonsflotta år 2030 kan uppnås. Utredningen visar tydligt att fossiloberoende inte är någon utopi, men för att nå målet krävs ett tydligt och långsiktigt politiskt ledarskap. Vi efterfrågar blocköverskridande beslut om klimatinriktade kvoter för biodrivmedel och stöd till produktion av nya biodrivmedel. Det ger branschen den politiska stabilitet som behövs för de kommande stora investeringarna som möjliggör att 2030 målet uppnås.
Alliansregeringens mål är att Sveriges fordonsflotta ska vara fossiloberoende år 2030. När utredningen nu presenteras, med de åtgärder som krävs, kan målet äntligen konkretiseras och realiseras. Utmaningen som presenteras är svindlande, men den visar också på fantastiska möjligheter för nya svenska jobb och stärkt konkurrenskraft i svensk industri. På kort sikt visar utredningen att det finns potential att öka den inhemska produktionen av biodrivmedel tiofalt och på lång sikt ännu mer med råvaror och avfallsprodukter från svenskt jord- och skogsbruk. För att få detta gröna lyft för Sverige krävs dock att regeringen agerar och omgående tar nödvändiga beslut.
Transportsektorn kan vara fossilfri i den senare delen av 2030-talet. Minskad energianvändning till följd av effektivisering, elektrifiering och förändrade transportbeteenden gör att biodrivmedel kan stå för mer än hälften av energibehovet för framtidens transporter. Utredningen visar en riktning och ett utbud av konstruktiva förslag, men för att realisera visionen om en fossiloberoende fordonsflotta måste förslagen vidare till beslut i regering och riksdag. Vi vill därför se blocköverskridande överenskommelser utifrån utredningens förslag så att branschen får tydliga spelregler som sträcker sig längre perioder än en mandatperiod i taget.
Hållbara biodrivmedel som har högst klimatnytta bör premieras. Vi stödjer utredningens ambition om att utforma delmål och styrmedel som styr mot minskade klimatutsläpp. Det är positivt att utredningen föreslår reduktionskvoter för utsläppen i stället för volymkvoter för biodrivmedel. Detta ger en ambitiösare och mer kostnadseffektiv kvotplikt för biodrivmedel än den som regeringen tidigare presenterat.
Det behövs stöd för biodrivmedel som framställs med nya tekniker från exempelvis skogsråvara och avfall. Den premiemodell som föreslås av utredningen är ett alternativ på hur det skulle kunna utformas. Den svenska skogen har en enorm potential att förse oss med klimateffektiva biodrivmedel och blir ett viktigt komplement till skogsnäringens befintliga produktion.
För fossilfrihet krävs ett tydligt och långsiktigt klimatpolitiskt ledarskap som stimulerar industriell tillväxt och därmed tusentals nya arbetstillfällen. Politikerna måste ta till sig utredningens uppmaning om att det krävs snabba åtgärder för att minska transporternas klimatpåverkan.