Ett Västerljung att uppleva

I Västerljung månar invånarna om sin skola – och här finns skaparkraft att få ut mer av.

Trttvling03.jpg

Trttvling03.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-03-10 07:56
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Förtätning – det är väl bara något för städer? Icke då. När Trosa kommuns tredje största tätort Västerljung ska växa mot framtiden är det just det som gäller.

En öppen yta inom tätortsgränsen som den väster om Dalbyvägen ska övergå i bostadsområde, liksom ett område strax norr om vid Sörgårdsvägen, som går från kyrkan mot Norrbyvallen. På så vis kan man säga att tätorten växer samman mer än den breder ut sig. Längs Hammarbyvägen – mot gården Hammarby – finns mer skogig och ojämn terräng. Åt det hållet kommer orten också att växa, men det visade sig inte vara så enkelt. Historien gjorde sig påmind, marken visade sig vara fylld med fornlämningar.

Ett litet samhälle som ligger omgivet av god jordbruksmark får växa med förnuft. Politikerna har bestämt att varje ort ska växa på ett sätt så den behåller sin särprägel. Det är inte bara att fläka ut sig över åkermarken.

Veckans stopp i serien SN på plats har en kyrka som kom till redan på 1100-talet – och 1719 brändes den av ryssarna. En runsten från vikingatid berättar om Germar som blev "ändad i Tjust". Westerlung, som det omnämns på 1300-talet, har en händelserik historia, långt före det att järnvägen dundrade förbi. Redan 1745 börjar en form av barnaundervisning, långt före den allmänna folkskolans tid. Kyrkskolan är i dag något som många Västerljungsbor talar varmt om. Det är inte så konstigt. Ortens utbildningsplats har varit nedläggningshotad i omgångar. 1970 beslutades att skolan skulle stängas och en skolstrejk följde. Fjorton år senare, då som en del av storkommunen Nyköping, var det dags igen. Den lilla skolan stod pall och levde vidare.

För några år sedan föreslog jag på ledarplats av det var värt att fundera på en avknoppning. Tanken var att gardera för att Kyrkskolan inte skulle bli ett givet besparingsobjekt i hårda tider. Jordmånen för detta förslag visade sig vara, låt oss säga, mager. Att skolan skulle vara kommunal var viktigt i sig. I dag har Västerljung inte bara en egen skola utan också två förskolor. Skulle någon makthavare få för sig att lägga ned den lokala undervisningen i framtiden är det allt annat än givet att ortens barn villigt låter sig forslas till Vagnhärad eller Trosa. Inte långt bort, på andra sidan kommungränsen, ligger exempelvis den lilla friskolan i Lästringe, Blommenbergska.

I Västerljung finns ett aktivt småföretagande, en kraft som gör en ort gott. Lokala exempel på det som kallas tjänste- och upplevelsebaserat företagande slår rot. Trosa kommun är känt för sin båtturism. Kusten och skärgården är en attraktion i sig självt. Fast det finns ett inland att uppleva också. Det är inte omöjligt för orter som Västerljung – och dess landsbygd – att slå mynt av natur, kultur, historia och lokal skaparkraft, för att locka nyfikna gäster. Några kommer i framtiden kanske till och med trampandes, längs den planerade cykelvägen från Vagnhärad.