EU borde se till att bjuda in Ukraina till Nyköping

EU-kommissionen föreslÄr med stöd frÄn de tyngsta EU-staterna att Ukraina och Moldavien blir officiella kandidatlÀnder. Det Àr bra, lÄt oss pÄminna om mötet i Nyköping 2001.

EU har att hjĂ€lpa till med att vĂ€dra ut det gamla – ge Ukraina och Moldavien stöd och kraft att inkluderas i det nya. Vad sĂ€gs om ett nytt historiskt möte i Nyköping?

EU har att hjĂ€lpa till med att vĂ€dra ut det gamla – ge Ukraina och Moldavien stöd och kraft att inkluderas i det nya. Vad sĂ€gs om ett nytt historiskt möte i Nyköping?

Foto: Geert Vanden Wijngaert

Ledare2022-06-18 05:00
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

Den grĂ€nsöverskridande gemenskapen EU har bringat stadga, fred, demokratisk utveckling och tillvĂ€xt. För det vĂ€stra Europa som lyfte sig ur andra vĂ€rldskrigets ruiner. Liksom för den östra del som frigjorde sig frĂ„n Sovjetmaktens isgrepp 1989 och 1991, dĂ„ det Kalla kriget tog slut. 

Flera stater i östra Europa har under dessa decennier stĂ„tt lĂ„ngt bort frĂ„n unionsmedlemskap. Kriterierna som behöver uppfyllas för att fĂ„ förhandla och över tid bli medlem Ă€r medvetet hĂ„rda. Vi ser det i fallen Serbien och Montenegro, men Ă€ven Nordmakedonien och Albanien. Det krĂ€vs att viljan, reformerna och resurserna matchar varandra. 

Minns ni 2001? DÄ stod Nyköping och dÄvarande utrikesminister Anna Lindh som vÀrd för unionens utrikesministrars informella möte. Det var ett historiskt tillfÀlle dÀr Àven de sÄ kallade ansökarlÀndernas ministrar deltog. VÀst mötte öst och stod tillsammans.

2004 kom sÄ unionens femte utvidgning, följt av RumÀnien och Bulgarien nÄgra Är dÀrefter. Allt var inte frid och fröjd. Oron för svag rÀttssÀkerhet och korrumperade statsapparater i förtryckets spÄr prÀglade kritiken mot flera tÀnkta medlemsstater. RumÀnien och Bulgarien kom att inlemmas mer av god vilja Àn via fullt ut uppfyllda kriterier. Det sÄgs dÄ som strategiskt viktigt.

PĂ„ fredagen kom beskedet att EU-kommissionen föreslĂ„r bĂ„de Ukraina och Moldavien som kandidatlĂ€nder. Trots den ryska regimens pĂ„gĂ„ende anfallskrig mot Ukraina, eller kanske som en direkt följd av detta. Återigen stĂ„r inkludering högt som bĂ€rande vĂ€rde. Det mer formella, den komplicerade anpassningen till gemenskapens krav kommer i nĂ€sta led. 

För att inleda förhandlingar och slÀppa in en ny medlem mÄste alla EU-stater sÀga ja. Hur ska kraven nu lÀggas pÄ det ukrainska samhÀlle som slÄss för sin faktiska existens, för sitt folks rÀtt till sjÀlvbestÀmmande och identitet? Det kommer att bli en speciell period framöver.

Kriget i Ukraina medför att den ukrainska staten inte kontrollerar hela sitt territorium, det har varit sÄ Ànda sedan den ryska ockupationen av Krimhalvön och de ryska marionetterna etablerades i delar av regionerna Luhansk och Donetsk 2014. Inte heller Moldavien, som ocksÄ fick ett ja frÄn kommissionen, kontrollerar hela sitt territorium. Regionen Transnistrien Àr en rysk marionett. Styrd av en totalitÀr lokal regim, kontrollerad av Ryssland, med ryska trupper pÄ plats.

Ukraina har under mĂ„nga Ă„r alltmer vĂ€nt blickarna och framtidsambitionerna mot EU. Landet har nĂ€rt en dröm om ett lyft för det egna samhĂ€llet och ett starkare skydd mot den aggressiva grannen i öst. EU har att hjĂ€lpa till med att vĂ€dra ut det gamla – ge Ukraina och Moldavien stöd och kraft att inkluderas i det nya. 

Sverige tar över som EU:s ordförandeland vid Ärsskiftet. Det kÀnns som ett bra lÀge att under Äret upprepa mötet i Nyköping, 20 Är senare.