EU-krångel i växthuset

Ett förslag till nya regler för ekologisk växthusodling kan skapa problem för svenska odlare. Regler som fungerar bra i södra Europa är inte nödvändigtvis lika bra för Norden.

syd9dd1a.jpg

syd9dd1a.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2014-05-03 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Att EU:s jordbrukspolitik kan ställa till det för de olika medlemsländerna är ingen ny företeelse. För några veckor sedan kunde man läsa om EU:s så kallade frödirektiv på ledarplats här i SN. Frödirektivet, som behandlar standardisering av regler för fröhantering, riskerar att försvåra bevarandet av gamla kultursorter och på sikt göra att de försvinner.

Nu har turen kommit till ekologisk växthusodling. Till följd av Sveriges kortare odlingssäsong och lägre ljusinstrålning i jämförelse med till exempel Spanien, blir förutsättningarna naturligtvis olika. De nya reglerna föreslår en maxperiod av ljus till 12 timmar. Det måste alltså vara natt minst tolv timmar per dygn. Detta för att upplysta växthus kan påverka fåglars och fladdermöss naturliga beteenden. Eftersom inte värme från belysningen då kan användas måste annan värme tillföras – som inte utnyttjas för tillväxt då ljus saknas. Ett annat exempel på hur reglerna ställer till det för svenska odlare är förslaget om att odling i avgränsade jordbäddar ska förbjudas. I Sverige används avgränsade bäddar för att motverka jordburna växtsjukdomar. Jorden kan helt enkelt bytas ut förebyggande. I södra Europa är dessa sjukdomar inte ett allvarligt problem, eftersom man där kan höja värmen i växthusen till en temperatur då sjukdomarna dör. I Sverige är det inte en möjlighet på grund av den lägre temperaturen och mindre ljusinstrålning.

Konsekvenserna av de nya regelförslagen är att svenska ekologiska odlare skulle få väldigt svårt att fortsätta med sin produktion – och eventuella nya odlare skulle definitivt avskräckas från att starta. Det här är ett tydligt exempel på när en EU-standardisering av regler verkar som mångfaldssänkande och självmotverkande.

Man kan också fråga sig om det verkligen är bra att odla ekologiska tomater i Sverige när förutsättningarna ser ut som de gör, vore det inte bättre att odla dem i Spanien? Det är en rimlig fundering. Spanien har ett bättre anpassat klimat för den typen av odling. Problemet blir i stället att transporterna äter upp miljövinsterna av den ekologiska odlingen.

Det är synd om odlingsmetoder som fyller sin funktion i Sverige ska hindras av standardiserade EU-regler. Efterfrågan på ekologiska tomater finns och likaså möjligheterna för odling i Sverige. Jordbruksverket har genom ett brev till EU-kommissionen beskrivit den svenska problematiken och förbereder även en svensk ståndpunkt inför att regelförslaget presenteras senare i år. Standardisering förenklar ofta, men förenkling är inte alltid den bästa lösningen.

Adam Arnesson