Många har de senaste veckorna sjungit om studenternas lyckliga dagar. Önskvärt är att dessa övergår i de anställdas lyckliga dagar, men tyvärr är risken att bli arbetslös alltför stor. En bransch där många unga ändå får sitt första jobb är restaurangbranschen. Men enligt svensk besöksnärings branschorganisation, Visita, riskerar antalet jobb och nyanställningar minska betydligt om Socialdemokraterna kommer till makten i höst.
Att ta sig in på arbetsmarknaden för första gången är inte alltid enkelt. Höga trösklar slår hårt mot framförallt unga och utlandsfödda. Därför är hotell- och restaurangbranschen viktig. Inom den krävs relativt kort utbildning och begränsad arbetslivserfarenhet för att få jobb. De anställdas genomsnittsålder är låg. En majoritet av de som driver företag i branschen är födda i utlandet, drygt en tredjedel av de sysselsatta likaså.
Sedan januari 2012 är momsen på restaurangmat 12 procent. En eventuell socialdemokratisk regering kommer att återföra den till tidigare nivå på 25 procent. Man kan först och främst fråga sig varför restaurangmaten ska särskiljas från vanlig mat och färdigmat man köper i affär, som har 12 procents moms. Men framförallt kan man fråga sig om fler nyblivna studenter eller utlandsfödda kommer att anställas när företagens kostnader kraftigt ökar.
En branschundersökning som nyligen publicerades visar att åtta av tio krögare skulle behöva minska antalet anställda om momsen höjs. Ännu fler säger att planerade nyrekryteringar skulle utebli och att befintliga anställda skulle behöva gå ner i arbetstid. Vänstersidan slåss för full sysselsättning och rätt till heltid men driver en politik som leder till minskad arbetstid och färre jobb. Motsägelsefullt.
Sverige behöver strukturella förändringar på arbetsmarknaden för att lyckas minska arbetslöshet och utanförskap. Murarna till arbetsmarknaden måste rivas för att fler ska kunna få det viktiga första jobbet som sedan kan skrivas upp på cv:t. Socialdemokraterna vill inte bara höja restaurangmomsen, de vill även höja arbetsgivaravgiften för unga upp till 26 år. Det blir en dubbel smäll för väldigt många restaurangägare och gör enbart murarna ännu högre.
Under det första året med halverad restaurangmoms växte restaurangbranschen i Sörmland med 8,7 procent. Det motsvarade 162 jobb – endast under 2012. Ett betydligt bättre resultat än på den övriga arbetsmarknaden och framförallt en större ökning inom just grupperna unga och utlandsfödda. Men låg moms på restaurangmat har fler positiva effekter än de totalt 4 000 jobb som Konjunkturinstitutet uppger har skapats. Skattefusket har minskat i branschen, priserna har sänkts och tjänstesektorn stärkts, vilket är bra ut ett miljöperspektiv. Socialdemokraterna bör fundera en gång till över de konsekvenser som företagare, konsumenter och anställda skulle drabbas av genom en momshöjning.
Johanna Lundgren Gestlöf