Federley tar grisen till EU

Fredrick Federley vann kampen om personkryssen bland Centerväljarna på bland annat ett budskap om bättre djurskydd. Nu gäller det att leva upp till löftet.

Ledare2014-06-09 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den förrförra veckan var en rejäl nagelbitare för alla centerpartister och särskilt partiets tre toppkandidater i valet till Europaparlamentet. Det dröjde ända till torsdag kväll, efter söndagens val, innan man kunde konstatera att Fredrick Federley gick ut som segrare. Därmed kryssade han sig förbi både tvåan på listan, Kristina Yngwe, och sittande centerparlamentarikern Kent Johansson.

Att peta ner sittande parlamentariker från första plats är en bedrift i sig som inte har inträffat tidigare. Det visar på ett stort och brett stöd, trots att Johansson och Yngwe endast låg några tusen kryss bakom. Kritiken om att Federley endast skulle locka Stureplansväljare kan nu avfärdas och det är förmodligen mycket tack vare en omfattande valkampanj. Dagen efter att rösträkningen var klar berättade Federley på en presskonferens att kampanjens stora syfte har varit att nå ut i hela landet, därför har bland annat 93 kommuner besökts – och kryss har strömmat in från hela landet.

En av Federleys främsta frågor som drivits under kampanjen har varit djurskydd. Många EU-länder följer inte de regelverk gällande djurskydd som finns inom EU samtidigt som antibiotikaanvändningen slår i taket, vilket bäddar för en hotande bakterieresistens. Att först se till att grundnivån inom EU följs och att denna nivå sedan höjs till Sveriges är önskvärt, dels ur en konkurrenssituation för svenskt kött, men allra mest för djur som i dag lider i onödan. De senaste veckornas mediala uppmärksamhet gällande antibiotikaresistens gav Centerpartiet och Federley ett rejält uppsving och kom precis i rätt tid.

Det är förvånande, men också glädjande att en lantbruksfråga seglar upp som en tydlig valfråga. Svenska grisbönder har länge kämpat i motvind i en dålig internationell konkurrenssituation och det kan uppfattas som ett hån när till exempel danska grisbönder fullständigt ignorerar EU-förbudet om svanskupering hos grisar. Många har fått upp ögonen för dessa problem, både i Sverige och i Europa och det är nu en verklig förändring kan ske. Det vore tråkigt om det stannade vid att vara just bara en valfråga. Federley berättar att han först vill jobba för en efterlevnadskontroll av djurskydd på medlemslandsnivå inom 
EU och att vite ska utfärdas om det uppdagas att reglerna inte följs – som i Danmarks fall. Ett förbud mot förebyggande användning av antibiotika i djuruppfödning är nästa naturliga steg, något som redan är en självklarhet i Sverige.

Nu är det dags att se möjligheterna i ett förändrat Europa. Den kunskap och organisation som svensk djuruppfödning har gällande ett gott djurskydd och restriktivt antibiotikaanvändande kommer att bli guld värd. Låt oss hoppas att Federley får med sig resten av parlamentet och att den svenska lantbruksbranschen hakar på denna enorma exportmöjlighet.