Det fanns en tid för inte länge sedan, innan flyktingkatastrof blev ordet på allas läppar. Då var det ett helt gäng partier som gjorde stora poänger av att exempelvis vilja införa tillfälliga uppehållstillstånd för en tuffare migrationslinje. I dag skriker man inte lika högt om det även om förslagen ligger kvar.
Centerpartiet är ett parti som valt att inte vika från linjen om en human, liberal och generös flyktingpolitik. Samma dag som partiets stämma inleddes förra veckan släppte SvD en intervju med nyvalde andre vice partiordförande Fredrick Federley. I ett stycke säger han att vi måste släppa beröringsskräcken med Sverigedemokraterna.
Sverigedemokraterna borde få komma till bordet och presentera sina förslag. Bara på det sättet blir de tvungna att leverera konkreta lösningar på de utmaningar vi ser idag. Men när Stefan Löfvén bjuder in till förhandlingar om flyktingkatastrofen är Jimmie Åkesson inte välkommen. Då kan de fortsätta att stå utanför, kritisera och vara upprörda utan att behöva prestera.
Det finns en viktig skillnad mellan vad och hur. Vadet är ofta enkelt. Huret är ofta svårt. På frågan vad Sverigedemokraterna vill göra vet nog de flesta svaret – minska invandringen. Men hur? Aldrig någonsin behöver Jimmie Åkesson svara på den frågan.
Alltför länge har diskussionen kring migration och integration handlat om att vi måste börja prata om invandringen. Den som ännu i dag kommer med sådana argument avslöjar sig själv med att inte lyssna. I dag pratas det, och det presenteras förslag.
I början på året släppte Centerpartiet 20 punkter för en förbättrad integration. Under stämman presenterades ytterligare satsningar på intensivkurser i svenska, på snabbare validering av utbildningar, på kompletterande utbildningar för att läsa in rätt kompetens och på att stärka civilsamhället. Satsningen blir en hel integrationsmiljard.
Dessutom har stämman fattat beslut om hur kommuner ska dela ansvaret för flyktingmottagande utan att det kommunala självbestämmandet kränks. Antingen bidrar man med mottagande eller så bidrar man till en solidarisk finansiering genom att stötta andra kommuner ekonomiskt. Det är ett intressant sätt att behålla frihet för kommunerna men ändå tydligt visa att alla har en roll i Sveriges flyktingmottagande.
Federleys uttalande i SvD väckte en del märkliga reaktioner. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Tomas Eneroth, sa sig kräva svar om Centerpartiet ska börja förhandla med Sverigedemokraterna. Han borde veta bättre än att medvetet misstolka vad som skrivs när han vet att Centerpartiet, med Federley och Lööf i spetsen, är det Alliansparti som tydligast tagit ställning mot SD. Att låta SD presentera förslag är långt ifrån att samarbeta.
Även Socialdemokraterna har dock en del kvar att besvara när det gäller frågan hur? Eneroth borde fokusera på det framöver.
Johanna Ludngren Gestlöf