Feltänkt skatt på återbruk

Sedan årsskiftet är ideella organisationer som driver second hand-butiker tvungna att betala moms till staten. Det borde bli ändring på det.

sy5a3b67.jpg

sy5a3b67.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-02-07 05:49
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Vi vill förlänga garantitiderna på prylar, göra det billigare att reparera saker, gynna handel med second hand och vintage samt främja delandets ekonomi. Så skrev Miljöpartiet i sitt valmanifest i höstas. Nu ska ideella second hand-butiker tvingas att betala moms. Det går inte ihop.

Finansminister Magdalena Andersson (S), i den regering som inbegriper även Miljöpartiet, säger att sektorn är viktig men tänker inte ändra på momskravet. På torsdagen fick representanter för den ideella sektorn nobben av Anderssons statssekreterare. Någon ändring av regelverket är inte aktuell. Till saken hör att EU-kommissionen tycker att Sverige redan har för mjuka regler gentemot den här ideella sektorn. Finansministern har tydligen valt vilket håll hon och regeringen vill luta sig.

De nya reglerna säger att second hand-butiker som drivs av ideella organisationer utan vinstsyfte ska betala moms om de har öppet mer än 24 timmar per vecka. Detta för att det inte ska bli osund konkurrens gentemot stora kommersiella klädbutiker. Det är ett argument att vara uppmärksam på, men ingen av de stora klädbutikerna har hittills gått till storms mot Myrorna eller Stadsmissionen. Faran framstår som överdriven.

Föreningen Ideell Second Hand har räknat fram att de ideellt drivna verksamheterna skickar närmare 200 miljoner kronor till människor i socialt utsatta situationer. De ger också fler än 7 000 personer arbetsträning. Det är samhällsnytta. Pengar som annars skulle ha gått till utsatta och fattiga ska nu i stället gå till staten, som varken är utsatt eller fattig. Det är en märklig ordning. Inte minst eftersom just återanvändande och begagnat-handel är något som åtminstone ett regeringsparti, Miljöpartiet, anser är något som bör växa.

Många av de ideella verksamheterna får sina varor skänkta till sig. De har inte ens någon moms från inköpen att kvitta mot försäljningen. Stockholms stadsmission räknar med att behöva betala 13 miljoner i moms till staten på en omsättning på cirka 84 miljoner.

Per Åsling (C), ordförande i riksdagens skatteutskott, pekar på att de ideella verksamheterna är av stort värde för det civila samhället. Pengarna kommer till nytta som stöd åt utsatta, i Sverige eller i andra länder. Det är inte bara Centerpartiet som är kritiskt till nyordnigen, utan även Kristdemokraterna och Moderaterna.

Second hand-butiker gör nytta som del av det ideella arbetet samt genom själva verksamheten där gamla resurser blir som nya. Prylar och kläder kommer till återanvändning och får nytt värde. Slit och släng är inte alltid det bästa resursutnyttjandet.

Tyvärr verkar regeringen välja en väg som försvagar den ideella sektorn. Socialdemokraterna och Miljöpartiet låter lusten att beskatta mera gå före den principiella frågan om vad som bör beskattas.