Fler utbildade kräver fler jobb

Centerledaren Annie Lööf vill precis statsminister Stefan Löfven (S) lyfta yrkeshögskolan. Men det är stor skillnad på hur de behandlar företagen som ska anställa.

ta87b1c7.jpg

ta87b1c7.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-08-26 05:11
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Yrkeshögskolan har visat sig vara en satsning i tiden. Under Alliansens regeringsår byggdes utbildningarna ut med närmare 10 000 platser. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har aviserat att de vill fylla på med ytterligare 2 500 i närtid. Behovet av att bättre matcha arbetssökande med kompetenskraven för lediga tjänster är oomtvistat.

De här utbildningarna har kortare tidsperspektiv än högskolorna. Yrkeshögskolan kan något lättare parera för konjunkturförändringar och arbets-marknadens skiftande behov av yrkeskunskaper. Det går fortare från skolstart till färdig yrkesutövare. En mångfald av utbildningsaktörer – från offentliga till studieförbund, folkhögskolor och utbildningsföretag – gör nytta för många.

Centerledaren Annie Lööf, som höll sitt sommartal på tisdagen, har lagt extra tyngd vid yrkesutbildningar och partiets förslag att öppna för särskilda branschskolor. Mindre branschers behov av att rekrytera fler med specifik yrkeskunskap skulle lättare kunna mötas. En annan faktor är hur pass hårt yrkeshögskolan ska vara kopplad till den traditionella industrins behov. Hur mycket ska vi våga öppna för nya branscher, smalare nischer med tillväxtpotential? Mer än hittills, borde vara svaret.

En viktig skillnad mellan hur regeringen och exempelvis Centerpartiet vill utveckla yrkeshögskolan är hur man bedömer skattetryckets inverkan på det privata företagandet. Där regeringen steg för steg driver upp beskattningen på företagande och jobb, lär Lööf och Alliansen vilja gå rakt motsatt väg. Någon skatt kan behöva höjas, men i så fall för att begränsa miljöförstöring och skadliga utsläpp, inte för att göra anställningar dyrare.

Stefan Löfvens lista över höjda skatter växer tyvärr nästan lika fort som sjukskrivningstalen. Om yrkeshögskolan ska vara mer än en arbetsmarknadsåtgärd, måste ökningen av utbildningsplatser gå hand i hand med en tydlig insikt om för vad som ger fler företag och starkare privat arbetsmarknad.

Nio av tio nya jobb skapas i småföretagen. Därför är det en märklig taktik att med skattevapnet minska marginalerna för dessa. Det är dessutom hos mindre företag som många nyutbildade från yrkeshögskolan hittar sitt första arbete.

Lööf och hennes Alliansvänner behöver hålla fast vid kritiken mot ökande skattetryck på jobb och företagande. Även om det innebär att oppositionen måste vara mer återhållsam med att öka utgifter och bygga ut bidrag. Egen försörjning går före allmän fördelning.