Förbättra för sjuka 
barn i Nyköping

Den akuta barnsjukvården i Nyköping behöver förstärkas. Det är därför välkommet att tre oppositionspartier nu ger ett gemensamt besked om framtiden.

Ledare2015-12-10 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Tre partier ur landstingets opposition är överens: barnsjukvården vid Nyköpings lasarett måste förstärkas. Det är inte acceptabelt att barnfamiljer som söker akut hjälp lokalt hänvisas till Eskilstuna för vård över natten, meddelar Moderaterna, Vård för pengarna och Kristdemokraterna gemensamt.

Det är ett rimligt kritiskt perspektiv på den situation som råder. Ett inflyttningsområde som östra Sörmland ska erbjuda en fullgod barnsjukvård på nära håll. Naturligtvis inte enbart för de nyinflyttades skull, utan för styrkan i det lokala samhället som helhet. Det är en trygghets- och en utvecklingsfråga.

Det är tio år sedan barnkliniken på lasarettet fick ett mer begränsat uppdrag. Dygnet runt-kapaciteten försvann och hänvisningen till Mälarsjukhuset etablerades. Det har återkommande kritiserats från föräldrahåll; att fara med sjukt barn tvärs igenom Sörmland mitt i natten är ingen avundsvärd upplevelse.

Den nuvarande landstingsledningen har slutit ett avtal som innebär att barnfamiljer kan välja att få vård 
i Norrköping i stället. Sex mil motorväg söderut är smidigare än närmare tio på krokig väg åt nordväst. Informationsinsatserna för att uppmärksamma alla berörda på denna möjlighet kan gott förstärkas. Varenda patient och vårdnadshavare måste tydligt ges detta val, även om det ökar kostnaderna för utomlänsvård.

Under hösten har vi haft en god debatt i sakfrågan på SN:s opinionssidor. Flera partier har deltagit och även landstingsledningen har visat sina kort (SN 15/8, 18/8, 21/8, 28/8 och 28/10). De tre nämnda oppositionspartiernas marknadsförda enighet är en intressant följd av den diskussionen.

De styrande Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna har förordat en ökad flexibilitet inom barnsjukvården och lyft fram alternativet med närmare vård i Norrköping. Att åter öppna slutenvårdsplatserna på lasarettet har däremot inte setts som aktuellt. Landstingsledningen bedömer det som att den medicinska kvaliteten inte kan garanteras. Patientunderlaget, antalet barn i östra Sörmland, betraktas som för litet – precis som för tio år sedan.

M, VfP och KD drar andra slutsatser. De pekar på att många barnfamiljer flyttar in och att behovet av nära barnsjukvård därmed kommer att öka. I en gemensam motion efterlyser de tre partierna barnmedicinska observationsplatser på Nyköpings lasarett samt att arbetet med att få tillbaka slutenvårdsplatser för barn inleds direkt.

Landstinget borde anstränga sig för att få till en bred majoritet för bättre barnsjukvård i östra Sörmland. Det är rimligt att tro att här finns ett gediget folkligt stöd för att vården ska underlätta för sjuka barn – och finnas så nära som möjligt. Den nuvarande situationen måste därför förbättras. En kombination av uppsökande vård och korta restider till mer akut vård bör vara utgångspunkterna för ett östra Sörmland i hållbar tillväxt.