Företagsamhet som jämställd kraft

Kvinnorna lyfter företagsamheten. Utvecklingen är uppmuntrande, särskilt i Gnesta.

foretag2.jpg

foretag2.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Ledare2015-03-11 05:01
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Titta på bilden ovan. Den är på många sätt talande för hur företagsamheten har utvecklats på senare år. Där står två kvinnor, en man. Ulrika Juul är vd och ägare för Oscarsbergs Trädgård i Nyköping. Jens Spendrup är ordförande för Svenskt Näringsliv, men också engagerad i nyblivet företagande i Gnesta. Deborah Rosman är vd och ägare till dDesign och Skärgårdsvåfflan i Oxelösund. De har alla ett nytt företag i SN:s spridningsområde.

Företagsamheten står som andel av befolkningen relativt stilla, men andelen kvinnor ökar. Företagandet blir alltså mer jämställt. Det är inte en slump. Kvinnor tar i växande andel plats som företagsledare, företagsägare och styrelseledamöter. Det visar Svenskt Näringslivs rapport om företagsamheten.

Det ska vara lika givet för en kvinna att starta egen verksamhet som det är för en man. Företagsamheten måste dessutom växa överlag. Där är vi inte än. Drabbas vi av en regeringspolitik som gör det dyrare att driva företag och utveckla företagande i branscher där flest kvinnor tar för sig som entreprenörer, blir det ännu svårare.

Sörmland tillhör de mindre företagsamma länen i landet. Detta har sina historiska rötter – i storgods, storindustri och bruksortstradition. Men det behöver inte förbli så. Tanken på att några få ska anställa väldigt många fungerar allt sämre. I stället behöver det bli fler som anställer. Även om varje ny arbetsgivare bara har några få medarbetare. Nyföretagarcentrum rapporterar att tjänsteföretagandet blir allt mer populärt och att allt fler nyanlända invandrare, främst syrier, söker sig dit för att starta business.

Småföretagande och nyföretagande lyfter Gnesta och företagsamheten utmanar nu grannarna i öster. Trosa är nämligen Sörmlands mest företagsamma kommun. I statistiken för 2014, Gnesta är hack i häl. Nyköping placerar sig mer i mitten. Ungefär var sjätte invånare i såväl Trosa som Gnesta har F-skattesedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller verksam som vd eller styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

Till detta ska läggas att Gnesta kommun har fått en näringslivsstrategi på plats – och det är inte omöjligt att den börjar sätta avtryck. Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup berättade om sitt nystartade företag i hemkommunen Gnesta. Där lyfte han särskilt känslan av att bli inbjuden till ett möte med alla tjänstemän som han skulle möta i sina kommunkontakter. Att välkomnas med en konstruktiv attityd betyder mer än man anar, inte minst för den som riskerar egna pengar för att förverkliga en idé.

Till sist, visst är det besvärande att Oxelösund hamnar i botten av den nationella jämförelsen. Men det finns ändå tecken på att bruksorten har börjat resan bort, till något mer hoppfullt och mindre Janteladdat. Kommunen har tagit tag i företagsklimatet, här finns goda ambitioner. Tävlingen Sörmlands mest företagsamma människa 2014 vanns Deborah Rosman som driver Skärgårdsvåfflan i Oxelösund. Det går om man vill och vågar – och särskilt om andra som har makt att påverka också hjälper till.