I slutet på denna vecka kommer en ny, svensk utgåva av britten Philippe Legrains bok Invandrare – vi behöver dem. Den har blivit läst, sprid och belönad i liberala, globaliseringspositiva kretsar. Bokens huvudtes är att immigration och globalisering i grunden är starkt positiva krafter och att friare rörlighet och öppnare gränser är något bra för alla. Den mest grundläggande tesen, att många länder behöver mer nya invånare och att globalisering är bra är inte svår att instämma i.
Samtidigt finns det två tillägg att göra till resonemanget. Vi måste som samhälle fundera över varför vi egentligen anser att det är moraliskt rätt med öppnare gränser. Grundtanken bör inte vara att invandring och enskilda invandrare ska löna sig. Detta perspektiv fick senast stor spridning genom en text av Borzoo Tavakoli. Den publicerades i Dagens Nyheter som ett Öppet brev till Sverigedemokraternas Kent Ekeroth. Inlägget fick enorm spridning i sociala medier som Facebook.
Tavakolis syfte må varit gott men han använde också indirekt denna något problematiska argumentation i sitt brev, att han hade varit lönsam för Sverige efter att han flyttat hit. Att visa att invandring kan löna sig ekonomiskt kan vara viktigt att påpeka om det stämmer, men det bör inte vara därför vi har en generös asylrätt. Legitimiteten ska i stället vara och förbli medmänsklighet, att rädda andra människors liv. Även den som aldrig blir lönsam har rätt att försöka fly, söka en bättre framtid och erbjudas en fristad.
Ett annat perspektiv att föra fram är att inte ignorera de utmaningar som finns. Vi vet att migration också kan innebära belastning och problematik, särskilt i ett tidigt skede. Det handlar inte om att skuldbelägga någon som flyttar i jakt på ett bättre liv, det handlar om att ha realistiska analyser och förväntningar för att också kunna hantera exempelvis välfärd och arbetsmarknad och undvika att allt för mycket friktion i samhället.
Den liberala tankesmedjan Fores ger ut Legrains bok. Migration är ett av Fores särskilt prioriterade områden och tankesmedjan har tidigare publicerat mycket läsvärt i ämnet. Nyligen bland annat en undersökning om invandrare och entreprenörskap, vilka hinder och förutsättningar som finns för nya svenskar att starta och driva företag. God näringslivspolitik och jämlik skola är precis sådana prioriteringar som behövs för att se till att alla svenskar får så bra förutsättningar som möjligt att skapa sig en god tillvaro. Vilket i sin tur är allra viktigast för de med större utmaningar och färre privilegier.
Hanna Marie Björklund