Det blir ingen sexpartikoalition i landstinget. Den lösningen får vänta. Första försöket blir i stället ett samarbete med fyra partier – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Folkpartiet, med tyst stöd av Vänsterpartiet. Det är allt annat än en idealisk ordning, men ger ändå landstinget styrfart.
Problemet med det nya är att det till så stor del bygger på det gamla styret, vars politiska prioriteringar fick underkänt i valet. Kombinationen skattehöjningar, köer och färre vårdplatser drev väljarna till en kraftig markering i form av Vård för pengarna. Var tredje Nyköpingsbo lade sin röst på det nya partiet.
Det är bra att Centerpartiet villkorar samarbetet med ett stopp för skattehöjningar den närmaste mandatperioden. Utmaningen är att utveckla verksamheten på annat sätt än att gång efter annan begära en större andel av skattebetalarnas lön. Andra viktiga frågor att hantera är politikens och administrationens kostnader samt det övergripande arbetsgivaransvaret. Sådant som gjorde uppstickarpartiet Vård för pengarna till tredje störst i landstingsfullmäktige.
En ny ledning som struntar i att minska politikerkostnaderna och som inte klarar av att föra över resurser från central administration till verksamheterna, framför allt inom vården, sår ett växande missnöje för 2018. Den skörden vill ingen ha. Om det nya styret till råga på allt får samma ansikten utåt som det gamla, då lär många väljare fundera över om valet överhuvudtaget har påverkat politikerna.
Med Centerpartiet ökar andelen liberala såväl som gröna krafter i landstingsledningen. Folkpartiet och Centern behöver tillsammans driva på för förändringar som stärker patientens valfrihet, makt och inflytande över sin egen situation. I riksdagen vill den nya S+MP-regeringen begränsa valfriheten – exempelvis ett veto mot privatdrivna vårdcentraler – och låta politiker bestämma mer åt patienten. Det är oacceptabelt. Landstingsledningen måste bli en bättre arbetsgivare och avstå från klåfingrigt detaljstyre.
Fler liberala vägval borde skapa en grund för breda samförståndslösningar med delar av oppositionen, något som Centerns gruppledare Mattias Claesson ställt som krav för det nya styret. Landstinget har präglats av konflikt under så lång tid att samarbetsanda inte skapas över en natt. Den nya landstingsledningen måste ta huvudansvaret för att bryta med det gamla.
Koalitionens två gröna partier måste visa att de kan samsas i hållbarhets- och miljöfrågorna. Miljöpartiet och Centerpartiet har gröna ambitioner, men inte sällan såväl olika verktyg som hanteringssätt. Ett nytt fiasko i from av en hållbarhetsnämnd för tio miljoner är inte att tala om. I stället måste hållbarhetsperspektivet vara en central del av i alla vägval som landstingsledningen gör.