Under några veckor har situationen för grisar och även den konkurrenssituation som svenska grisbönder lever med funnits med på den politiska agendan i Sverige. Frågan om hur djuren behandlas och framför allt hur de överbehandlas med antibiotika har fått plats även i de stora mediernas sändningar och tidningsuppslag.
Det som gjorde att det hela tog fart var att det kom fram att ett antal personer i Danmark avlidit sedan de smittats av en bakterie som ingen antibiotika bet på. Efter det tog grisarna verkligen plats i valdebatten och vi fick ännu en gång reda på att svenska grisar lever under betydligt bättre förhållanden än i till exempel Danmark. Men det stod också klart att andra länder har ännu större brister i sitt djurskydd och sin antibiotikahantering. Tyskland, det land som exporterar mest fläskkött till Sverige, ger till exempel sina grisar betydligt mer antibiotika än i Danmark.
En annan djurskyddsfråga som fick uppmärksamhet var också den om kupering, avklippning, av smågrisarnas svansar. Kristdemokraternas andranamn Ebba Busch Thor kramade grisar på valaffischer och talade om betalt för knorren, Centerpartiets Fredrick Federley var lite modernare och lanserade ett enkelt dataspel för att uppmärksamma frågan. Båda två skickade in anmälningar.
Av valresultatet att döma verkar det som om väljarna också uppskattade engagemanget för djurens välfärd. Nu gäller det att inte glömma grisarna bara för att valet är över.
Problemen med djurhållning och antibiotikaresistens finns kvar. Grisarna får fortfarande knorrarna avklippta. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har formellt agerat för att få EU-kommissionen att se till att alla länder lever upp till gemensamma regler. Den svenska debatten har också märkts i Danmark och kan påverka utvecklingen där. Övriga EU-länder märker dock knappast av en svensk debatt. Då krävs betydligt mer kraftfulla åtgärder.
Som konsumenter har vi ett val. Vi kan kräva att besked om varifrån köttet vi köper i butiken eller äter på restaurangen kommer. Vi kan också välja att köpa produkter som har framställts under godtagbara förhållanden. Fråga om köttet, men fråga också när det gäller den färdigfrysta pizzan med skinka. Om tillräckligt många kräver att få svar kommer producenterna tvingas att ge information och anpassa sig.
Stat, kommuner och landsting har också ett ansvar för att värna goda villkor för djuren i sina upphandlingar. I dag är det tydligt att det finns möjlighet att ställa krav på gott djurskydd i samband med upphandlingar. På samma sätt som man med lagstiftning ser till att djuren i Sverige har det bra, bör man i samband med upphandlingar i den offentliga sektorn se till att endast köpa ägg, mjölk och kött som producerats enligt den nivå på djurskydd som svenska folket anser rimlig.
Johan Örjes
Centerpressens Nyhetsbyrå