Hanteringen av området Åkrokens framtid har gått in på sin tredje mandatperiod. När allt inleddes, under Nyköpingsalliansens tid vid makten, anade ingen vilken krutdurk det skulle bli. Det skulle gå fort. Med en snabbehandling skulle det bli utgrävningar – och sedan bostäder - i en av stadens mest historiska miljöer. När ärendet lämnade fullmäktige i tisdags kväll var det som en närmast historisk långbänk. Frågan kan möjligen komma tillbaka, men så länge gäller det att söka konstruktiva lösningar.
Tre Allianspartier har bytt fot under resans gång, vilket kommunalrådet Urban Granström (S) inte var sen att påpeka. Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna har delvis gått Åkrokens vänner till mötes och inte velat bygga så mycket. De anser att förutsättningarna har förändrats sedan 2008. Bara Miljöpartiet och Folkpartiets Göran Silfverling har stått fast vid den ursprungliga linjen som nu har drivits igenom av de rödgröna. Även om Granströms bejakande av fastighetsaffären också lät som att "nu har vi baxat det ända hit".
Ingen ansvarig är nog lycklig över Åkrokenprojektets gång. Långbänken har kostat kommunen och skattebetalarna mycket. Det senaste misslyckandet, att få koll på hur pass instabil marken är, måste ses som ett fiasko.
Beslutet är nu fattat, Nyköpingshem ska bygga bostäder. Därför gäller att få till bästa möjliga lösning utifrån förutsättningarna. Ta till vara ett antal av de invändningar som namninsamling och Åkrokens vänner har lyft fram om utrymmet längs ån. Den så kallade gestaltningsplanen ska ut på remiss.
Det blir bostäder och parkeringsgarage. Men önskan om en riktigt grön yta i Åkroken står kvar. Detsamma gäller tankarna på att de nya kunskaperna om platsens historia ska finnas tillgängliga för besökare och invånare.
Låt därför närmiljön bli så grön som möjligt, undvik betong och stora gråa ytor. Låt den också bli så upplyst och insynsvänlig så att inte det gröna förvandlas till det otrygga. En öppen, grön oas nära ån, där berättelsen om den lilla stadens ursprung blir lätt tillgänglig för alla, är en god tanke.
På fullmäktige uppstod en kort sidodebatt när Kjell Ericson (M) påpekade att den ekonomiska risken är högre med att bygga hyresrätter i området jämfört med bostadsrätter. Lotten Båvik (V) protesterade, med argumentet att den som inte har råd att äga sin bostad också skulle ha rätt att bo i centrum. Visst är det så, men det hindrar inte att Ericsons poäng är giltig. Det blir svårare för kommunala Nyköpingshem att få tillbaka investerade pengar utan att övriga hyresgäster tvingas betala dyrt för Åkroken. Även om lägenheterna blir små och delar av kostnaderna ändå smetas ut på hyresgästkollektivet, lär hyran likväl bli allt annat än låg i det nybyggda.
Åkroken blev till en svår huvudvärk för Nyköpingspolitikerna. Nu är det Nyköpingshems tur – eller otur.