Ekonomiskt plus, gröna minus var rubriken för ett år sedan när jag skrev om 2012 års bokslut för Nyköpings kommun. För 2013 ser det lite grönare ut. Det är välkommet.
Svensk ekonomi har i dag goda förutsättningar. Hushållen har fått det bättre tack vare sänkta skatter, låg inflation, låga räntor och att allt fler får jobb. De förutsättningarna ska man vara rädd om. Det ser ljusare ut för svensk export. Näringslivets investeringar ökar. Likväl är det inte fritt fram att lova allt åt alla ur den kommunala skattkistan, även om 2013 också gav ett överskott. Kraven på tydliga prioriteringar finns kvar.
I sin verksamhet har kommunen ett antal uppsatta mål, bland annat för ekonomi, socialt hållbar utveckling och ett grönare samhälle. I fjol var det flera gröna mål, exempelvis ökande koldioxidutsläpp och växande restavfall per person, som visade på minus för miljön. För 2013 kan konstateras ett antal gröna plustecken. Utsläppen ökar inte längre. Kvävehalten i Mellanfjärden har minskat. I det senare fallet spelar arbetet med att minska utsläppen från enskilda avlopp in. Gäddvåtmarken i Kiladalen, ett projekt som länsstyrelsen har ansvarat för och som invigdes ifjol, bör också lyftas fram. De framtida kväve- och fosforutsläppen minskar ytterligare. På tal om framtiden, så blir antalet kommunala förskolor och skolor som får kalla sig Skola för hållbar utveckling fler. Det är lovvärt.
Därmed inte sagt att det är slut på utmaningar. Invånarna är, enligt SCB:s medborgarundersökning, inte lika nöjda med kommunens insatser för att de ska kunna leva miljövänligt, om vi jämför med hur det är i andra kommuner av Nyköpings storlek. För att fler ska bli nöjda måste vardagslivets möjligheter att välja gröna, hållbara lösningar öka.
Kommunledningen säger, ur det perspektivet, att kommunens gång- och cykelvägar därför kommer fortsätta att stå i fokus. Ur ett grönt perspektiv är det inte fel, men risken finns att annat tappas bort. Medborgarundersökningen visar nämligen att just detta område kan prioriteras ned, om målet är fler nöjda invånare.
Då är det snarare gator och vägar som behöver mer uppmärksamhet. Allt hänger ihop. Dålig framkomlighet skapar miljöproblem, det blir onödiga köer och onödiga utsläpp. Inte bara för bilar, utan också för kollektivtrafiken. Den lockar numera färre landsbygdsbor än tidigare. Sannolikt är det en följd av den stora och omdebatterade omläggningen av tidtabellerna. Resandet inom staden visar plus, resandet till staden minus. Staden behöver förtätas för att bli mer hållbar, förklarar de rödgröna. Så är det, men inte på bekostnad av landsbygden och småorternas långsiktiga utveckling.
I en grönare Nyköpings kommun ska det vara lätt att gå och cykla, men det kräver också en helhet med bra vägar för nästa generation miljöbilar, goda parkeringsmöjligheter och en pålitlig, effektiv kollektivtrafik.