Centerpartiet har alltid varit en decentralistisk folkrörelse som värnat om principen att beslut ska vara lokalt förankrade. Utgångspunkten är att så mycket makt som möjligt ska stanna hos oss individer, och att det som behöver beslutas gemensamt bestäms så nära den berörda det bara går. Samtidigt kan det finnas en frihet i att ha gemensamma regler över stora områden.
Gemensamma regelverk kan i vissa fall öka friheten och säkerheten för unionens medborgare så att de kan röra sig fritt över landgränser, agera på en gemensam marknad, och skyddas av en gemensam miljölagstiftning.
Centerpartiet har utrett vilka verksamheter inom EU som är överflödiga utifrån det perspektivet. Det vi ser är att EU har instiftat egna myndigheter på områden där medlemsländerna redan har myndigheter som klarar av jobbet. Utöver dessa så har EU-kommissionen i sin tur 33 000 egna tjänstemän som hanterar samtliga dessa områden och håller medlemsstaterna informerade och samordnade.
Av de runt 40 EU-myndigheterna, som endast var två på 70-talet och växte med 23 nya från millennieskiftet och framåt, har Centerpartiet identifierat åtta som vi vill prioritera att avskaffa.
Dessa verkar inom områden som ligger utanför EU:s kärnverksamhet och ägnar sig mestadels åt samordning och informationsverksamhet. Än värre är att många av dem i hög grad bedriver opinionsbildning. Sett till den senaste budgeten kan EU spara sju miljarder kronor på att lägga ner dem.
En av myndigheterna i vår nedläggningslista är den Europeiska arbetsmiljöbyrån (EU-OSHA). Den samordnar mest information om arbetsmiljörelaterad forskning. Arbetsmiljöverket och motsvarande myndigheter i de andra medlemsstaterna klarar gott av att initiera och ta del av denna forskning själva, och samordningsmöten kan med fördel anordnas av de tjänstemän i kommissionen som redan har till uppgift att följa detta område. De myndigheterna är byrån för de grundläggande rättigheterna (FRA); Europeiska yrkesutbildningsstiftelsen (ETF); Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (EMCDDA); Europeiska fonden för förbättring av levnads- och arbetsvillkor (EUROFOUND); Europeiska polisakademin (CEPOL); Europeiskt centrum för utveckling av yrkesutbildning (Cedefop); samt det europeiska institutet för jämställdhet (EIGE).
Snart nog varenda EU-budget har varit expansiv, och det behövs ett aktivt arbete för att motverka denna trend. EU:s skattebetalare ska inte behöva betala mer än en gång för sina myndigheter, speciellt när det inte rör sig om kärnverksamhet.
Självklart så vill Centerpartiet ha kvar de EU-myndigheter som faktiskt bedriver riktig myndighetsutövning inom ett kärnområde och inte bara samordnar information. Den europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) är ett bra exempel på en sådan myndighet.
Till syvende och sist handlar det om tillit. Att tjänstemännen, kommissionärer och Europaparlamentariker litar på att medlemsstaternas myndigheter lever upp till unionens ideal. Om vi tror på Europa, så måste Europa tro på oss.
Fredrick Federley
Centerpartiet, kandidat till Europaparlamentet