HÀr Àr tio goda nyheter frÄn augusti

HÀr Àr tio positiva nyheter som har intrÀffat eller presenterats sedan den förra listan i SN skrevs i slutet av juli.

Är detta vĂ€rldens mest hĂ„llbara bil? Den har tillverkats av bland annat Ă„tervunnen plast och fiskenĂ€t som samlats in frĂ„n havet.

Är detta vĂ€rldens mest hĂ„llbara bil? Den har tillverkats av bland annat Ă„tervunnen plast och fiskenĂ€t som samlats in frĂ„n havet.

Foto: John Locher

Ledare2020-09-01 05:53
Detta Àr en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets vÀrderingar.

1. VĂ€rldshĂ€lsoorganisationen WHO har förklarat den afrikanska kontinenten fri frĂ„n polioviruset. Polio drabbar frĂ€mst barn under fem Ă„r och kan orsaka förlamning. Tack vare vaccinationskampanjer frĂ„n 1996 och framĂ„t har 1,8 miljoner fall förebyggts. 

2. Forskare har utvecklat en lovande behandling för ebola-patienter i Demokratiska republiken Kongo. Runt 90 procent av patienterna som fick tvÄ experimentella lÀkemedel överlevde, vilket Àr en klar förbÀttring jÀmfört med tidigare behandlingar. Endast 25 procent av alla som insjuknar överlever ebola utan behandling.

 

3. En grupp forskare frĂ„n Australien, Kina och USA har utvecklat en ny metod för att avsalta havsvatten med hjĂ€lp av ett sĂ„ kallat metal-organic framework (MOF). MOF-materialet kunde fĂ„ ner mĂ€ngden fasta Ă€mnen i saltvatten till lĂ„ngt under de rekommenderade vĂ€rdena för dricksvatten pĂ„ bara en halvtimme. Sett till tidsĂ„tgĂ„ng, energiförbrukning och kostnad Ă€r det mycket effektivare Ă€n befintliga avsaltningsmetoder. 

4. Företaget Fisker har tagit fram vĂ€rldens kanske mest hĂ„llbara bil: Fisker Ocean. Elbilen, vars utseende pĂ„minner om en Range Rover, har tillverkats av bland annat Ă„tervunnen plast och fiskenĂ€t som samlats in frĂ„n havet. Den har ocksĂ„ solceller pĂ„ taket för att fĂ„ extra rĂ€ckvidd. 7 000 personer har redan reserverat de första bilarna, som levereras 2022. 
 

5. Medan oljepriset har fallit har priserna pĂ„ förnybara brĂ€nslen varit stabila. Det gör att den kaliforniska oljejĂ€tten Philips 66 nu bygger om ett av sina raffinaderier. I stĂ€llet för rĂ„olja kommer raffinaderiet att tillverka förnybar bensin, diesel och jetbrĂ€nsle baserat pĂ„ bland annat matlagningsolja. Det kommer att bli den största anlĂ€ggningen i vĂ€rlden av sitt slag, och dess koldioxidutslĂ€pp kommer att halveras.  

6. Enligt den kenyanska regeringens senaste elefantrĂ€kning har antalet elefanter i landet mer Ă€n dubblerats de senaste 30 Ă„ren. 1989 fanns endast 16 000 elefanter kvar i Kenya, men i slutet av 2019 var siffran 34 800. Den frĂ€msta anledningen till att elefanterna blivit sĂ„ mĂ„nga fler Ă€r att tjuvjakten har minskat. 

 

7. Hans balettlĂ€rare lade upp en video pĂ„ nĂ€r 11-Ă„rige Anthony Mmesoma Madu, som bor i Lagos i Nigera, dansade i regnet. Videon fick stor spridning pĂ„ sociala medier och nĂ„dde American Ballet Theater i New York. De blev sĂ„ imponerade att de erbjöd 11-Ă„ringen ett stipendium, och Anthony flyttar nu till USA 2021. 

8. Tusentals fĂ„glar dör varje Ă„r i Sverige pĂ„ grund av vindkraftverk. Enligt en ny studie kan den vindkraftrelaterade fĂ„geldödligheten dock minska med 70 procent genom att helt enkelt mĂ„la ett rotorblad svart. Forskarnas budskap framgĂ„r redan av studiens titel: ”Paint it black”. 

 

9 .I Camargue i södra Frankrike har det fötts rekordmĂ„nga rosa flamingoungar. Förra Ă„ret föddes endast ett tusental, men i Ă„r var ungarna mer Ă€n tio gĂ„nger fler: uppskattningsvis 12 000. Thierry Marmol, som Ă€r tillsynsman i omrĂ„det, menar att det kan bero pĂ„ att fĂ„glarna inte blev störda av flygplan eller andra ljud i Ă„r.  

10. Det Ă€r aldrig för sent att lĂ€ra sig nĂ„got nytt. Det tyckte i alla fall inte 96-Ă„rige Giuseppe PaternĂČ, som drömt hela sitt liv om att lĂ€sa vid universitetet. Trots att coronapandemin hotade att sĂ€tta kĂ€ppar i hjulet för hans planer tog han till slut sin examen, dessutom med högst betyg i sin Ă„rskull. Nu funderar han pĂ„ att ta en masterexamen innan han fyller 100.