Hoten mot ett öppet Europa

Gästledare: Grisarnas villkor har fått stort utrymme i EU-valrörelsen. En viktig fråga, men valet handlar om mer än det. Vi behöver välja företrädare som driver på för gränsöverskridande åtgärder hellre än stängda dörrar.

Ledare2014-05-23 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Valet till Europaparlamentet står för dörren och både den mest vardagliga av frågor tillsammans med kontinentens medmänskliga vägval står i fokus. Frågan om ett starkt djurskydd har varit en av valrörelsens mest engagerande frågor. Att debatten om hur grisar ska få ett värdigt liv och ett snabbt slut kan ta så mycket plats, samtidigt som fascister och rasister från Europas alla hörn är på väg att marschera in i Europaparlamentet, kan verka märkligt. Man kan tycka att allt fokus dagarna före detta ödesval borde vara kring frågan om ett öppet och humant Europa. Men det är snarare så att diskussion kring knorrar och ankfjädrar kan bidra till att mota fascisterna tillbaka.

I ett Europa där arbetslöshet och hopplöshet på många ställen råder, tappar allt fler tron på de etablerade politikerna och vänder sig till populister med orealistiska lösningar. Det behövs därför politiker som inte ställer de stora visionerna och den vardagliga handlingskraften mot varandra. Det är förmodligen därför Centerpartiets Fredrick Federley allt mer framstår som den som via personkryssen kommer att bli den som får representera sitt parti i Bryssel. Han har gjort frågan om djurskydd till sin och har med den som bas också kunnat delge en trovärdig och visionär bild av framtidens Europa.

Men frågan om gemensamma djurskyddsregler är mer än bara taktik och strategi. Ett stärkt djurskydd på EU-nivå skulle innebära ett värdigare liv för Europas djur, men även skapa fler jobb i Sverige eftersom svenska lantbrukare skulle få rimliga konkurrensvillkor. Att exempelvis danska bönder har helt andra regler när det gäller användande av antibiotika är dessutom en hälsofråga. Överanvändningen av antibiotika riskerar att leda till en okontrollerbar situation med antibiotikaresistenta bakterier. Det är således en fråga som är både viktig och aktuell.

Att visa hur man vill stärka djurskyddet är också ett sätt att visa att man har förståelse för hur man kan göra verklig skillnad i Europapolitiken. Här har Fredrick Federley vunnit trovärdighet hos centerpartistiska kärnväljare och kunnat positionera sig som en av de främsta försvararna för ett öppet Europa.

I tider av ekonomisk kris blir slutenheten ofta svaret, trots att det bara förvärrar problemen. Europa har inte råd med murar mot omvärlden. Än mindre har vi råd med minskad medmänsklighet. Vår ekonomi bygger på öppenhet mot omvärlden och Europas historia visar med tydlighet de fasansfulla konsekvenser som sker om vi går de mörka krafternas väg. I frågor som detta framstår djurskyddet mest som en parentes. Men Fredrick Federley har visat att ett stärkt djurskydd är så mycket mer än ett värdigare Europa och fler jobb i Sverige. Frågan om grisknorrar verkar också leda till att fascisternas sviniga politik får ytterligare en tydlig motståndare efter söndagens val. 

Hannes Hervieu

förbundsordförande, Centerstudenter