Nakenhet är kontroversiellt. Kvinnlig nakenhet är tydligen särskilt jobbigt. Den numera riksbekanta målningen på väggen i den splitter nya högstadieskolan i Nyköping har vitaliserat den lokalpolitiska debatten i ett annars ganska tyst januari.
Kommunen ville förstås aldrig ha en stor graffiti-målning med ett kvinnligt könsorgan som fokuspunkt i den nya skolan. Men nu när det väl är så, då gäller det att inte få moralpanik.
Onekligen finns här ett antal dyrköpta erfarenheter. Ingen behöver längre tveka om allvaret i kommunens tjänstemäns och politikers ansvar att försäkra sig att skattebetalarnas pengar används med omdöme och noggrannhet.
Det är inte svårt att förstå varför det snabbt togs beslut om att ersätta konstverket. Situationen var förstås pinsam. Ett antal ansvariga agerade i panik. Målningen skulle bli en ständig påminnelse om ett antal felgrepp i den egna organisationen. Det nakna kvinnokönet skulle snabbt skylas över. Som i alla tider.
Fast är det så klokt, egentligen? Om vi bortser från det rent ekonomiska – att kommunen kastat cirka 40 000 kronor i sjön – är det gott om annan symbolik.
Det är gott om snoppar i offentlig konst, medan snipporna snarare är rara rosor. Beslutet att måla om säger att kvinnans kön ska inte kunna finnas var som helst i det offentliga rummet, även om det är konst. Det kan ju vara jobbigt för barn och vuxna. Fast på Nicolaiskolans gård står Prometeus kvar, som han gjort i decennier, naken till allmän beskådan i skolmiljö. Den som söker efter argument för hur långt kvar jämställdheten har i synen på nakenhet behöver inte leta längre än så.
En klokare hantering hade varit att låta graffitimålningens budskap vara kvar en tid. Konstverket i sig är varken samhällsomstörtande eller antidemokratiskt. Det skulle förmedlas en respekt för att konstnärlig frihet – och levererat en utmanande och tankeväckande målning till en av samhällets kärnverksamheter, skolan. Unga tonåringar har säkert inga problem med att problematisera och kritiskt diskutera en målning som i så hög utsträckning utmanar vuxenvärldens syn på det lämpliga. När det kommer till kritan är det en större tavla att måla över än att låta konstverket vara.
Låt eleverna rösta om saken. Målningen behöver inte vara kvar särskilt länge. Med graffiti är det rimligt att ett verk ersätts av ett nytt inom viss tid. Kanske går det att finna något annat som utmanar samhällets syn på nakenhet, något som väcker jämställdhetsfrågor och som till och med vägrar låta individer reduceras till ett kön.